Přistání historického letounu Electra v Otrokovicích se zúčastní i Baťovi potomci

OTROKOVICE - V rámci prvomájových oslav zavítá do Zlína a na otrokovické letiště baťovský letoun Lockheed Electra OK-TCB, se kterým Jan Antonín Baťa před osmdesáti lety dokončil svou mezikontinentální obchodní cestu. Jak serveru Zlin.cz uvedla za pořadatele Barbora Janečková, slavnostního přistání se zúčastní také potomci Tomáše Bati juniora.

Tuto jedinečnou příležitost občanům zprostředkovává Nadace Tomáše Bati a město Otrokovice. Slavnostní přelet nad Zlínem a zakroužení nad Baťovou vilou se uskuteční v pondělí 1. května před 11. hodinou. Poté letadlo přistane na otrokovickém letišti.

„Jsem velmi rád, že se nám podařilo přílet Lockheed Electry zpět do Otrokovic zrealizovat. Stálo to nemalé úsilí a zástupcům města Otrokovice i majiteli letadla patří velké poděkování. Letectví ke Zlínu a zejména Otrokovicím neodmyslitelně patří, protože tato část baťovské tradice je zde stále velmi silná,“ řekl Pavel Velev, ředitel nadace Tomáše Bati.

Tomáš Baťa měl k letectví velmi úzký vztah. Spatřoval v něm budoucnost efektivní dopravy. Je známo, že firma Baťa aktivně rozvíjela letectví v naší zemi. Letecká doprava nesloužila pouze k přepravě, ale také k objevování nových možností obchodu. Pro ředitele firmy Baťa se stalo letadlo běžně používaným dopravním prostředkem.

Stejně jako Tomáš Baťa využíval aktivně letadel také jeho nevlastní bratr Jan A. Baťa. Oba během svého života podnikli několik významných leteckých obchodních cest. V letošním roce uplyne 80 let od cesty Jana A. Bati, který k jejímu uskutečnění použil mimo jiné i letadlo Lockheed Electra OK-TCB, jehož majitelem je v současnosti Nikola Lukačovič, který celou exhibici umožnil.

„Téma baťovského letectví poskytlo platformu pro realizaci doprovodného programu. Součástí je výstava S Baťou vzhůru do oblak, která ukazuje šíři odkazu baťovského letectví – obchodní lety, výrobu letadel i Pilotní školu. Výstava je instalována na otrokovickém letišti v autentickém prostoru původního baťovského hangáru. Baťovské obchodní cesty představil Jan Herman ve své publikaci, Baťa létal z Otrokovic. Křest této knihy bude součástí slavnostního programu. Možnosti současného letectví představí Martin Šonka a jeho letecká exhibice,“ dodala Gabriela Culík Končitíková, projektová manažerka Nadace Tomáše Bati a kurátorka výstavy.

Časový harmonogram akce:

  • 11.00 hodin – Přistání letadla Lockeheed Electra OK-CTB a oficiální zahájení akce. Křest knihy, Baťa léta z Otrokovic.
  • 12.00 – 12.30 hodin – I. letecká exhibice Martina Šonky, pilota světové série Red Bull Air Race, mistra Evropy a vicemistra světa v letecké akrobacii kategorie unlimited – freestyle.
  • 16.00 hodin – Odlet letadla Lockheed Electra OK-CTB.
  • 11.00 – 16.00 hodin – Výstava S Baťou vzhůru do oblak v prostorách hangáru.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x