Cílem majitele je podle jejích slov především kvalita vzdělávání ve službách zaměřujících se na hotelnictví, gastronomii a cestovní ruch a postupně ze své hotelové školy vytvořit prestižní a respektovanou vzdělávací instituci. „Tak, aby vychovala špičkové odborníky v daných oborech, kteří díky provázání teoretického vzdělávání s praxí v hotelových a restauračních provozech společnosti Baltaci nebudou mít problém s nedostatkem praktických zkušeností a dovedností a celkově ani s uplatnitelností na trhu práce,“ vyjádřila se Štáblová.
Zlínská hotelová škola se tedy postupně přizpůsobuje úspěšnému modelu úzké spolupráce škol a firem, který je dlouhodobě uplatňován v zahraničí a díky kterému má řada absolventů teoretického vzdělávání v odborné škole velkou šanci uplatnit se přímo v provozech dané firmy, která si tak do značné míry přímo vychovává část svých budoucích zaměstnanců.
Pro zřizovatele školy jsou zásadní právě praktické dovednosti žáků. „Oproti jiným školám, kde si studenti teoretické znalosti osvojují v praxi zejména v rámci školních aktivit, dopřává akciová společnosti Baltaci, která na Zlínsku provozuje několik hotelových a gastronomických zařízení různého typu, svým studentům praktické nácviky přímo při ostrých a veřejných akcích, včetně těch v pětihvězdičkovém hotelu,“ pokračovala Štáblová. Studenti si tak už vyzkoušeli například obsluhovat prezidenta republiky, organizovat a zajišťovat průběh koncertu Václava Hudečka nebo obsluhovat přímo na semináři Ladislava Špačka.
„Ve školních lavicích nebo cvičných kuchyních se studenti naučí jen něco. My jim ale díky našemu zřizovateli můžeme dát víc, a proto jim cíleně umožňujeme praktikovat při veřejných a velkých akcích,“ sdělila ředitelka školy Hana Palacká s tím, že studenti při veřejných událostech získávají mnohem komplexnější dovednosti, které jsou navíc ověřovány za plného provozu. „Tím se naučí mnohem víc, protože jim také mnohem více záleží na tom, aby bylo vše provedeno co nejprofesionálněji,“ doplnila Palacká.
Další ostrou zkouškou znalostí, dovedností a schopností žáků Střední školy hotelové Zlín bude řízená degustace vín z Vinařství Jakubík, spojená s pětichodovou degustační večeří. V úterý 2. května tak studenti oboru hotelnictví zajistí v prostorách pětihvězdičkového Hotelu Baltaci Atrium Zlín kompletní realizaci tohoto slavnostního večera, od organizačních příprav, přes přípravu jídel, obsluhu a servis v průběhu až po činnosti realizované po ukončení akce. Následně pak bude práce všech studentů, kteří budou hladký průběh degustačního večera zajišťovat, odborně vyhodnocena a žákům bude poskytnuta komplexní zpětná vazba ke všemu, co se jim v rámci jejich praktických činností dařilo i nedařilo.