Seminář určený především pro žáky a učitele odborných škol, ale i pro zájemce z řad veřejnosti, podpořila svou záštitou radní Zlínského kraje Margita Balaštíková, zodpovědná za životní prostředí a zemědělství.
„Je potěšitelné, že zájem o lokální potraviny má vzestupnou tendenci a je potřebné tomuto trendu systematicky pomáhat. Proto považuji za velmi důležité aktivní zapojení zemědělských škol a jejich těsnou spolupráci s konkrétními výrobci – stejně tak, jako prosazování snahy o zásobování školních jídelen kvalitními a čerstvými potravinami z lokálních farem,“ sdělila radní Balaštíková.
A právě tématu Regionální potraviny do školních jídelen byla věnována odpolední diskuse odborníků.
Během dopoledního programu představila Andrea Hrabalová (Bioinstitut, o.p.s.) rozsah a dostupnost bioprodukce ve Zlínském kraji. Pravidla zpracování bioproduktů přímo na farmě a prodeje ze dvora přiblížil Ivan Hrbek (Svaz faremních zpracovatelů). Připraveny byly prezentace ekosedláků, kteří ve Zlínském kraji vyrábí potraviny přímo na farmách – pozvání přijali Miroslav Horut (minimlékárna Rožnov pod Radhoštěm), Tomáš Ondruch (ovčí farma ve Valašské Bystřici) a Ludmila Mužikovská za AGROFYTO spol. s r. o. (dodavatel biomléka a bio hovězího masa). Přínosy a úskalí zpracování českého biomléka popsala Jana Novotná (Mlékárna Valašské Meziříčí). Milan Berka (KEZ o.p.s.) posluchačům vysvětlil pravidla certifikace a značení biopotravin a seminář uzavřel Milan Drgáč (PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců) a Renata Vaculíková (IS Kopanice) prezentací aktivit v kraji a pozvánkou na eko-zemědělské akce v roce 2017. Čerstvý sýr z biomléka vyrobili studenti zemědělské školy pod odborným vedením Ivana Hrbka.
Pořadatelem akce byl Bioinstitut v rámci projektu nazvaného BIO v regionu, který je financován Ministerstvem zemědělství ČR.