Vlčnovem na Slovácku projela Jízda králů, králem byl dvanáctiletý Petr Španěl

VLČNOV - Ve Vlčnově na Slovácku dnes vyvrcholila Jízda králů, která patří mezi nejznámější folklorní slavnosti v Česku. Družina osmnáctiletých chlapců si letos za krále vybrala dvanáctiletého Petra Španěla. Jeho bratr Břetislav jel Jízdu králů jako jeden z letos plnoletých chlapců, mezi nimiž nechyběli ani dva dřívější králové - Adam Pešl byl králem v roce 2009 a Jan Procházka o dva roky později. Nádherné počasí přilákalo do Vlčnova několik tisíc lidí.

Družinu dnes po ranní mši nejprve přijal na obecním úřadě starosta Jiří Matušík, pro něhož to byla premiéra. Od roku 1998 totiž tento obřad obstarával jeho předchůdce Jan Pijáček. Matušík si novou roli užil. „Bylo to moc pěkné,“ řekl serveru Zlin.cz. Poté, co družina složila slib, že bude svého krále bránit, letošní Jízdu králů povolil. Krátce před polednem se tak osmnáctiletí chlapci s Petrem Španělem rozjeli obcí. Král i jeho pobočníci byli podle tradice oblečení v ženském kroji. Pobočníci měli tasené šavle, králi zamkla ústa růže.

Jízdu králů si viditelně užíval. „Moc jsem se na ni těšil,“ uvedl Španěl nedlouho před tím, než nasedl na svého koně. Jízdu na něm poctivě trénoval, podobně jako letos plnoletí chlapci. Vlčnovská Jízda králů je cenná díky tomu, že je iniciačním obřadem. Osmnáctiletí chlapci se totiž po jejím absolvování stávají muži. Jízdu králů mohou jet Vlčnovjané jen dvakrát za život. Poprvé, když si chlapce družina zvolí za krále, a podruhé, když hoch dosáhne osmnácti let.

Jízda králů je od listopadu 2011 zapsána na seznam světového nehmotného kulturního dědictví UNESCO. Ve Vlčnově je dokumentována od roku 1885, první král je znám z roku 1909. Jízda králů se v obci konala i přes války, nejela se jen v roce 1965. Kromě Vlčnova se Jízda králů jezdí ve Zlínském kraji v Kunovicích a v Hluku a také ve Skoronicích na Hodonínsku.

Pouze vlčnovská se však koná každoročně. V Kunovicích se jezdí každý druhý rok, v Hluku každý třetí a ve Skoronicích nepravidelně. Letos se kromě Vlčnova pojede i v Hluku, a to jako součást Dolňáckých slavností pořádaných 29. června až 2. července.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x