O značku se letos ucházelo 136 výrobků od 44 producentů. Soutěžilo se v devíti kategoriích, nejsilnější zastoupení měly pekařské a ostatní výrobky.
Výrobky přihlášené do soutěže hodnotila patnáctičlenná komise tvořená zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
„Podpora regionálních produktů i producentů je z mého pohledu velmi důležitá. I proto je chceme letos mnohem výrazněji podpořit například při Dni Zlínského kraje, který bude 30. září ve Zlíně. Plánujeme jarmark regionálních produktů, ochutnávku typicky regionálních jídel, která budou připravovat naše střední školy a zapomenout nemohu ani na udělení ocenění Perla Zlínska,“ řekla Margit Balaštíková, radní Zlínského kraje pro oblast životního prostředí a zemědělství. Perla Zlínska je obdobným označením kvality potravin s původem ve Zlínském kraji. Vyhlašovaná je od roku 2006.
Vždy se musí jednat o produkt vyrobený v konkrétním regionu, což je základní podmínka soutěže. Zároveň i podíl místních surovin je stanoven nejméně na 70 procent, hlavní surovina přitom musí být stoprocentně tuzemského původu. Výrobky tím mají pevnou vazbu k regionu, například se může jednat o krajové speciality.
Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Státní zemědělský intervenční fond značku spravuje. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. V současné době spotřebitelé najdou značku u 416 produktů ze 13 regionů Čech a Moravy.