Kraj investuje do oprav hotelovky i zlínského gymnázia

ZLÍNSKÝ KRAJ - Zlínský kraj uvolní ze svého rozpočtu téměř osm milionů korun na opravu dvou škol, jejichž je zřizovatelem. Server Zlin.cz o tom informoval za hejtmanství Jan Vandík.

Na Střední škole hotelové a služeb Kroměříž se přistoupí k rekonstrukci vzduchotechniky v kuchyni, tak aby splňovala aktuální hygienické požadavky a nařízení. Vzduchotechnika je zde dlouhodobě nefunkční. „Po zateplení obvodového pláště a výměně oken v roce 2014 se tato skutečnost začala velmi intenzivně projevovat srážením vlhkosti na stěnách a stropu ve varně, což zapříčiňuje tvorbu plísní. Situaci neřeší ani pravidelné protiplísňové postřiky,“ upřesnil Vandík. Namontována sem proto bude nová vzduchotechnika, zabezpečující odvod vzduchu a přívod čerstvého, který bude filtrován a tepelně upraven. Vzduchotechnika bude řízena moderním systémem měření a regulace, který bude hlídat její funkčnost. V rámci akce bude rovněž provedena změna dispozice jednotlivých spotřebičů (včetně přeložení elektrických přípojek), úprava odtokových kanálků a připojení na rozvody vody a odpadů. Práce potrvají do října a přijdou na asi čtyři miliony korun.

Opravy se dočká i Gymnázium a Jazyková škola Zlín. Zde se připravuje vybudování praktického přírodovědného pracoviště pro výuku biologie spojenou s environmentální výchovou. Vznikne přebudováním dvou stávajících učeben na odborné učebny, kde budou využívány moderní digitální techniky a multimédia. Stavební úpravy budou spočívat zejména v rekonstrukci elektroinstalace, podlahové krytiny a kabeláže pro připojení počítačů do školní sítě. V učebnách bude modernizováno nedostatečné osvětlení a nově budou vybaveny kvalitním zatemněním. Pořízena sem bude moderní projekční a výpočetní technika, interaktivní tabule, dotyková zařízení a 3D tiskárny, tablety pro žáky a další zařízení, která umožní využití moderních metod a aplikací. Dále budou vyměněny katedry, lavice, židle, tabule i další nábytek. „Učebny budou také vybaveny přírodovědnými přístroji (mikroskop, měřící senzory, měřící nástroje) a přírodovědnými modely (akvárium, terárium aj.). Projekt se bude ucházet o dotaci v 67. výzvě Infrastruktura pro vzdělávání – integrované projekty IPRÚ (Integrovaný plán rozvoje území) s dotací 90 % ze způsobilých výdajů. Práce by zde mohly vypuknout příští rok v květnu a skončí v srpnu téhož roku. Náklady jsou odhadnuty na 3,956 milionu korun,“ dodal Vandík.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x