Budova zlínského divadla oslaví kulaté narozeniny

ZLÍN - Budova Městského divadla Zlín oslaví v listopadu 50. narozeniny. Serveru Zlin.cz to sdělila mluvčí divadla Veronika Jurčová.

Přesně 11. listopadu roku 1967 odehráli herci na jevišti Velkého sálu nového Divadla pracujících v Gottwaldově první inscenaci. Šlo o hru Jiřího Mahena Jánošík v titulní roli s Miroslavem Moravcem. Padesáté výročí letos divadelníci oslaví mimořádným uvedením veleúspěšného zbojnického muzikálu Malované na skle. Jánošíka vymění za Janíka a Miroslava Moravce za Tomáše Davida, který se s touto rolí dostal až do úzkých nominací na Cenu Thálie.

V hlavní roli celé nové sezony však bude budova, která je od 6. prosince roku 2000 včetně všech uměleckých děl venku i vevnitř kulturní památkou. „Výročí jsme přizpůsobili vizuál celé sezony – plakáty k inscenacím se hlásí ke grafice 60. let minulého století. Autorem je grafik Jiří Adámek. Událost má i své samostatné logo z dílny grafika Davida Nováčka. Také například fotografie z připravovaných inscenací chceme prezentovat ,retro´ černobíle,“ uvedla šéfka úseku vnějších vztahů divadla Blanka Kovandová.

Přímo 11. listopadu přislíbil osobní účast na oslavách i architekt budovy Miroslav Řepa, který v rámci komentovaných prohlídek osobně zájemce provede po zajímavých zákoutích budovy. Na celý listopad připravují umělecké dílny divadla do horního foyer speciální výstavu.

Zajímavosti o budově Městského divadla Zlín:

  • 1957 – vyhlášena celostátní anonymní architektonická soutěž na krajské Divadlo pracujících v Gottwaldově pro 800 až 900 diváků. Počítalo se s náklady kolem 40 milionů korun.
  • 1958 – komise vybírá z 57 přihlášených návrhů. Nejvyšší ocenění získává dvojice architektů Karel Řepa se synem Miroslavem Řepou. Ti se spojují s místním Stavoprojektem Gottwaldov a vybírají si jako spolupracovníka architekta Františka Rozhona.
  • 1. května 1958 – symbolický první výkop na staveništi.
  • 11. listopadu 1967- první představení v nové budově.
  • Náklady celkem – 46 027 000,- Kč.
  • Obestavěný prostor – 102 000 m2.
  • Původní kapacita – 800 míst. Stávající kapacita Velkého sálu 687 míst.
  • Jeviště má rozměry 19×17,5 m, točna má průměr 13 m, výška nad provazištěm je 25 m.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x