Ve Zlíně se chystá další Noc vědců, tentokrát na téma Svět v pohybu

ZLÍN - I letos se v mnoha českých i evropských městech uskuteční jedna z největších akcí na podporu a popularizaci vědy, Noc vědců. Zlín se do kampaně opět zapojí a již tradičně se organizace akce zhostí Univerzita Tomáše Bati, za tiskové oddělení školy o tom server Zlin.cz informovala Jana Brázdilová.

O tom, že věda hýbe světem se návštěvníci můžou přesvědčit první říjnový pátek. Hlavním tématem ročníku 2017 je mobilita aneb svět v pohybu. „Noc vědců je kouzelná právě v tom, že nestaví žádné tvůrčí hranice. Na pohyb a mobilitu jsme se tak rozhodli podívat hned z několika úhlů. Kromě pohybu v oblasti vědy, kde jako každoročně nabídneme spousty interaktivních pokusů, se budeme věnovat i pohybu člověka v podobě nejrůznějších sportovních aktivit a zabrousíme i do mobility ve formě cestování a transportu,“ prozradila koordinátorka akce Iva Čermáková.

Program se bude odehrávat na dvou místech. Laboratorní centrum Fakulty technologické Univerzity Tomáše Bati se promění v Science stage, kde na návštěvníky čekají vědecké pokusy, zjistí více o fungování kvadrokoptéry, vysokorychlostní kamery, o principu mobilních vln nebo třeba raketové techniky. Součástí bude přednáškový maraton Science Café, kde odborníci promluví o tématech jako je perpetuum mobile, pohyb rostlin, nebo cestování motýlů.

Experience stage obsadí prostory 14|15 Baťova institutu. Platforma bude zasvěcena venkovním aktivitám. Protáhnutí těla po náročném týdnu nabídnou kurzy jógy a trampolínek. Menší návštěvníky čeká kruháček pro děti od Sportcentra Maty nebo Experimentárium. Ty větší může zaujmout workshop Umíš se hýbat jako miminko? ze studia Kinesis, diagnostika chodidel, nebo přednáška známého zlínského triatleta Petra Vabrouška. Koho zajímá pohyb v podobě cestování, ten se může těšit na blok krátkých přednášek zapálených cestovatelů s názvem Do světa za 10 minut, nebo na program Mezinárodního oddělení Fakulty technologické Univerzity Tomáše Bati.

I o večerní program bude postaráno. Platformu rozehraje interaktivní videomappingový objekt Pendulum, zatímco uvnitř se rozezní experimentální desetiminutový koncert, groove/fusion/modern jazz kapela Fresh minute a na závěr vystoupí kapela minus123minut, kterou nezastaví hranice žádného žánru.

Noc vědců se ve Zlíně uskuteční v pátek 6. října od 16.00 hodin.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x