Slavkov je třetí nejhezčí obcí v republice

ZLÍN, Slavkov -  Malá obec na Slovácku Slavkov je třetí nejkrásnější vesnicí v České republice. Shodla se na tom odborná porota, která vybírala Vesnici roku 2017. Kromě bronzového postu si ale vesnice odnesla ještě jeden titul. Získala totiž nejvíce hlasů od široké veřejnosti.

To, co v těchto dnech prožívají obyvatele Slavkova, se asi dá těžko popsat. A i starosta obce jen těžko hledal slova, kterými by vyjádřil obrovskou radost nad tím, že jejich obec získala třetí místo v soutěži Vesnice roku 2017. „Je to prostě bomba. Jsme hrozně nadšení a šťastní. Šli jsme do toho celostátního kola s pokorou, protože už jen celokrajský titul byl pro nás velkou odměnou, ale tohle jsme nečekali,“ reagoval Libor Švardala. Ve Slavkově se slavil titul už jednou, a to ve chvíli, kdy získali cenu Vesnice Zlínského kraje. A slavit se tedy bude znovu. „Zatím ještě nevíme jak, ale s našimi lidmi určitě něco vymyslíme, protože si to všichni zaslouží oslavit,“ dodal starosta.

Každá ze soutěžících obcí musela během čtyř hodin jedenáctičlenné porotě ukázat ze sebe to nejlepší. Často to bývají památná či zajímavá místa, folklórní vystoupení, ale i hrané scénky, do jejichž děje vtáhnou i samotné porotce. „Prakticky jsme prezentovali to samé, co v krajském kole. Předvedli jsme jim naše zvyky, tradice i něco ze společenského života. A řekl bych, že jsme si to užívali ještě více než v předešlém kole,“ sdělil starosta Slavkova Libor Švardala.

Třiadvacátého ročníku soutěže Vesnice roku 2017 se letos zúčastnilo celkem 213 obcí. Do finálového kola postoupilo nakonec 13 vesnic, mezi nimiž jedenáctičlenná porota vybírala tu nejhezčí. První místo si odnesla obec Heřmanov z Vysočiny, na druhé pozici skončily Lukavice z Pardubického kraje. Zlínský kraj patří k jedněm z těch nejúspěšnějších regionů v republice. Loni celostátní titul získala obec Kašava, předloni Kateřinice, v roce 2011 Komňa na Slovácku. Ministerstvo pro místní rozvoj každoročně poskytuje oceněným obcím až 32 milionů korun na jejich další rozvoj.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x