Otrokovice pokračují v boji proti zápachu, kraj dal podmínky společnosti MAT

OTROKOVICE - Další výsledek snah města Otrokovice zabránit zápachu na Bahňáku je nadosah. Ve středu 11. října byl na tamní radnici doručen dopis České inspekce životního prostředí s podmínkami, jež musí původce zápachu společnost MAT nejpozději v průběhu roku 2018 splnit, sdělila serveru Zlin.cz mluvčí radnice Romana Stehlíková.

Město Otrokovice opakovaně žádalo o provedení přezkumu integrovaného povolení s cílem dosáhnout v provozu společnosti MAT zpřísnění stanovených podmínek z hlediska ochrany ovzduší. Na základě těchto podnětů i petice občanů byl proveden přezkum a městu zaslán jeho výsledek. Přezkum uskutečnil jediný kompetentní orgán státní správy a to Krajský úřad Zlínského kraje, odbor životního prostředí a zemědělství. Společnost MAT má v průběhu roku 2018 například zvýšit účinnost biologického filtru na 90 procent, zmodernizovat stávající zařízení mj. tím, že budou všechny provozní uzly, které jsou zdrojem pachových látek, napojeny novou vzduchotechnikou do biologického filtru.

Protokol o přezkumu obsahující tyto podmínky byl předán pracovníky krajského úřadu jednateli předmětné společnosti dne
26. září 2017 s tím, že do 15 dnů může společnost podat námitky.

Na druhou stranu dopis však také uvádí, že se podle dosavadních šetření neprokázalo, že by se společnost dopustila porušení zákona, což je z pohledu města málo pochopitelné. Protože se zápach stále objevuje a míra obtěžování obyvatel se pravděpodobně snížila pouze díky chladnějším podzimním dnům, bude se město dále snažit dosáhnout společného jednání všech kompetentních úřadů s cílem je přimět, aby koordinovaly další postup a byly připraveny reagovat, pokud by nebylo dosaženo očekávaného zlepšení.

„Nadále proto platí výzva občanům, aby hlásili výskyty zápachu. Město bude podněty využívat v dalších jednáních. Připomínáme, že informace od občanů jsou jedním z mála použitelných argumentů při prokazování zápachu. Prosíme, vytrvejte! Jde nám přece o to, aby se už neopakovala kalvárie letošního léta,“ vyzval veřejnost místostarosta Jiří Veselý.

 

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x