Průzkum stravovacích návyků zaměstnanců proběhl v loňském roce z iniciativy Evropské komise. Výsledky ukázaly, že lidé se od preference ceny posunuli k upřednostnění chuti. Roste ale počet těch, kteří si nosí jídlo z domova. Dokazují to právě i výsledky ankety na internetových stránkách www.profesia.cz, kde lidé prozrazovali, jak obědvají v práci.
„Povinnost poskytnout zaměstnancům přestávku, a to nejdéle po šesti hodinách práce, je dána ze zákona. Někdy však bývá problém najíst se za oněch zákonem stanovených 30 minut,“ uvedla ředitelka pracovního portálu Profesia.cz Zuzana Lincová. Ne každá firma má svou jídelnu, řada zaměstnavatelů poskytuje proto příspěvek na jídlo v podobě stravenek.
„Ale stále častěji také podporují možnost kvalitně se najíst přímo na pracovišti, ať už jde o zajištění dovážky jídel, nebo vybavení relaxačních zón a kuchyněk tak, aby si tam lidé mohli připravit to, co si přinesou z domova nebo koupí,“ doplnila Lincová. Podle portálu z lidí, kteří chodí do restaurací či obchodů poblíž pracoviště, 19 procent dostává stravenky. Dovoz jídla na pracoviště sice využívají asi jen čtyři procenta zaměstnanců, tento segment je ale podle Profesia.cz na vzestupu.