Slovácké divadlo nabídne ve školní třídě komedii Úča musí pryč!

UHERSKÉ HRADIŠTĚ – Slovácké divadlo v Uherském Hradišti nabídne v lednu komedii německého dramatika Lutze Hübnera nazvanou Úča musí pryč! Předvede ji na neobvyklém místě, a to ve školní třídě, řekl serveru Zlin.cz mluvčí divadla a herec Josef Kubáník.

Hra měla premiéru v Drážďanech v roce 2010 a od té doby se dočkala desítek inscenací. „Jde o velmi zábavnou, vtipně a svižně napsanou komedii. Má v sobě společenský potenciál, který by měl probudit diskuzi nejenom o smyslu vzdělávání,“ uvedl režisér připravované novinky a ředitel divadla Michal Zetel.

Premiéra bude 22. ledna v netradičním prostředí mimo hlavní sály uherskohradišťské scény, a to ve školní třídě Základní školy UNESCO. „Naším cílem je oslovení těch skupin diváků, pro které není návštěva tradiční divadelní budovy pravidelným zvykem, ale jimž může předkládané téma něco říct. Jedinečné je také propojení netradičních míst s tématem her, i proto tuto novinku uvedeme přímo ve školní třídě,“ doplnil Zetel. Podle něj bude hra Úča musí pryč! po inscenacích Večer na psích dostizích a Čarodějnice v kuchyni v pořadí už třetím počinem alternativního cyklu.

Inscenace bude vyprávět o problémech ve škole. „Pětice rodičů vyzve třídní učitelku svých dětí, aby se třídnictví vzdala. Výuce prý chybí koncept, atmosféra v 5. B je špatná, žáci mají z učitelky strach. A to se má navíc brzy rozhodovat o přestupu dětí na víceletá gymnázia. Paní učitelka Novotná však nechce na návrh rodičů jen tak přistoupit, a tím začne velmi vyostřená třídní schůzka,“ prozradila dramaturgyně Markéta Špetíková.

Na scéně se objeví Pavlína Hejcmanová, Jitka Hlaváčová, Tereza Novotná, Irena Vacková, Petr Čagánek a Josef Kubáník.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x