Den pro Zuzanku vynesl rekordní sumu, na akci dorazil i Vojta Dyk

ZLÍN - Rekordních 408 tisíc korun vynesl charitativní Den pro Zuzanku, který se uskutečnil v úterý 12. prosince ve Zlíně. Tato tradiční akce se koná každý rok před Vánoci na památku Zuzanky Oškerové, která v roce 2012 v necelých pěti letech podlehla akutní leukémii, serveru Zlin.cz to za pořadatele sdělila Hana Kadlčáková, ředitelka Mateřské školy Osvoboditelů.

Od smrti děvčátka se vždy v prosinci scházejí děti, rodiče a učitelky v „její“ Mateřské škole Osvoboditelů na dobročinném jarmarku, jehož výtěžek prostřednictvím nadačního fondu Krtek pomáhá klinice dětské onkologie Fakultní nemocnice v Brně. Právě tam se Zuzanka během své nemoci léčila.

Děti pro jarmark vyrábějí se svými učitelkami drobné dárky, které pak nabízejí rodičům a dalším návštěvníkům. „Děti se tak přirozeně učí, že i ony mohou pomoci dobré věci. Moc nás těší, že se tato myšlenka šíří. Letos se k nám připojilo pět dalších školek a zařízení, která pořádají jarmark ve stejný den a přispívají tak k celkovému výtěžku,“ podotkla Hana Kadlčáková.

Ke Dni pro Zuzanku se letos připojily zlínské školky Sokolská, Dětská a Budovatelská, dětské centrum Vlnka a otrokovická školka Oskárek. Finančními částkami přispívají i další dárci – podnikatelé, firmy i jejich řadoví zaměstnanci, kteří mezi sebou vybírají peníze nebo přinášejí své výrobky na jarmark. Včetně letošního ročníku tak Den pro Zuzanku vydělal dohromady už zhruba 1,5 milionu korun.

Akci podporuje i město Zlín, které školkám poskytuje peníze na nákup materiálu na výrobu dárků. Primátor města Miroslav Adámek přišel osobně děti na jarmark pozdravit, stejně jako cyklista Josef Zimovčák, známý svými aktivitami pro dětskou onkologii, zdravotní klauni, herci Městského divadla Zlín s vystoupením z pohádky Tučňáci na arše i zástupci brněnské kliniky a nadačního fondu Krtek. Za prodejní pult se kromě dětí a učitelek postavil i hokejový trenér Martin Hamrlík, kapitán zlínských hokejistů Ondřej Veselý, na akci se každoročně podílejí rodiče, prarodiče i bratr Zuzanky. Jako čestný host, před svým úterním zlínským koncertem, přišel děti pozdravit i zpěvák Vojta Dyk a s dětmi si zanotoval vánoční píseň Tichá noc v doprovodu saxofonisty Michala Žáčka.

„Den pro Zuzanku je mezi akcemi, které se každoročně konají na podporu nadace Krtek, zcela výjimečný tím, že vzešel spontánně od rodičů a kamarádů nemocné holčičky. Výtěžek je opravdu mimořádný. Jsme za tuto tradici moc rádi. Letošní výtěžek chceme použít na technické vybavení jednotek intenzivní péče, materiální zabezpečení domácí hospicové péče pro děti a zajištění diagnostických vyšetření, která zatím nejsou v České republice dostupná,“ uzavřel lékař brněnské onkologické kliniky Pavel Mazánek.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x