Guru Jára: Kauza údajného znásilňovače znovu u soudu

ZLÍN –  Šéf esoterické školy Poetrie Jaroslav Dobeš, alias guru Jára nebo také Óm Nadsamec, bude příští týden znovu hlavním tématem u zlínského krajského soudu. Jeho případ sem před více než dvěma lety vrátil olomoucký Vrchní soud, který odsuzující rozsudek zrušil. Podle něj měl sedmačtyřicetiletý Dobeš strávit 10 let ve vězení za znásilňování žákyň své školy. O půl roku méně soud vyměřil i jeho blízké spolupracovnici třiačtyřicetileté Barboře Pláškové. Oba souzení jsou však již více než dva roky na Filipínách a českým úřadům se je zatím nepodařilo dostat zpět.

Celý případ esoterické školy Poetrie sahá do let 2004-2007. Právě v tuto dobu měl Jaroslav Dobeš provádět na svých školačkách takzvané odháčkování. Podle této metody se měly dívky zbavit svých původních sexuálních háčků, které na nich zanechali bývalí partneři. Jak ale ženy uvedly, v praxi nešlo o nic jiného, než o znásilnění.

Vše se prý dělo pod taktovkou asistentky guru Járy, Barbory Pláškové, která je měla sexuálně stimulovat. Na konci semináře dostaly dívky nabídku na odháčkování. Některé z nich údajně netušily, co to vůbec je. Dívky nejprve podstoupily dechové cvičení, které jim mělo změnit vědomí do takové míry, že už neovládaly své tělo. Polonahé potom byly v místnosti, kolem nich hrála hudba a hořely svíčky. Pak přišel Dobeš, které dívky znásilnil. Při vyšetřování se přišlo minimálně na 300 žen, které měly být takto zneužity. Jejich počet je však zřejmě mnohonásobně vyšší. Některé ženy z tohoto „odháčkování“ však mají doživotní následky.

Právě za tyto praktiky si měl, podle rozsudku zlínského soudu z roku 2014, Dobeš odsedět deset let, Plášková 9,5 roku. Rozsudek ale od května roku 2015 neplatí. Zlínský senát tak od příštího týdne čeká pravděpodobně celé kolečko znovu, a to včetně výslechů svědků. „Rozsudek byl totiž podle nás předčasný. Je nutné doplnit dokazování, zejména výpovědi poškozených, znalců a doplnit výpovědi svědků, kteří doposud nebyli vyslechnuti. Teprve potom je možné vynést rozsudek,“ vysvětlil Zlin.cz mluvčí Vrchního soudu v Olomouci Stanislav Cik.

Dobeš ani Plášková se ani tentokrát soudního přelíčení s velkou pravděpodobností nezúčastní. Již dva roky jsou totiž zadržováni na Filipínách, kde zatím marně čekají, zda dostanou azyl. „Oba zadržení občané se nachází v detenčním zařízení filipínského imigračního úřadu, kde čekají na rozhodnutí o odvolání, které podali proti opětovnému zamítnutí žádosti o udělení azylu na Filipínách. Další postup je tak nyní zcela v režii filipínských orgánů,“ sdělila Zlin.cz mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová .

Soudní jednání je naplánované na úterý 23. ledna.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x