Africký mor prasat: Zóna nakažené oblasti se zmenší o 60 procent

ZLÍN - Zóna s africkým morem prasat se od 1. února zmenší, a to o šedesát procent. Vyjmuty z ní budou i velkochovy, které se kvůli tomu potýkají s existenčními problémy. Tuto informaci v pondělí potvrdil ministr zemědělství Jiří Milek.

Africký mor prasat už sužuje Zlínsko více než rok. V lednu se navíc nákaza rozšířila i mimo pachové ohradníky. „Zatím jsme objevili osm kusů, poslední byl objeven v lokalitě Kudlov. Pravděpodobně uhynul ve stejné době jako předcházejících sedm a zřejmě pocházel ze stejné tlupy,“ potvrdil ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád.

Veterináři proto 9. ledna rozšířili vysoce rizikovou oblast nákazy na zlínskou část Jaroslavice, Kudlov, obce Lípa a Želechovice nad Dřevnicí. Do 31. ledna navíc musejí všechny města a obce na Zlínsku odevzdat soupisy hospodářství s chovem prasat domácích. Poté budou probíhat intenzivní kontroly všech chovatelů prasat, zejména těch drobných.

Nicméně i přes to všechno se zase zóna od 1. února zmenší ze stávajících 1000 m² na zhruba 400 m². „Díky dobré spolupráci všech zainteresovaných subjektů se daří nákazu držet na malém území, proto jsme mohli zažádat o zmenšení zamořené oblasti zhruba o 60 procent,“ vysvětlil Semerád.

Z této oblasti budou rovněž vyjmuty velkochovy prasat. Právě ty mají kvůli opatřením obrovské problémy s prodejem masa a podle ministra zemědělství Jiřího Mileka by to chovatelům mělo pomoci s obchodováním. „Škoda velkochovatelů dosáhla ke konci ledna 2,5 milionů korun. Jsme připraveni ji kompenzovat. Nicméně, je potřeba říci, že lidé by se rozhodně neměli bát konzumace vepřového masa. Velkochovatelé mají všechna opatření na velmi vysoké úrovni,“ dodal ministr zemědělství Jiří Milek. Do chovů se zatím AMP nedostal. Pokud by se tak stalo, znamenalo by to všechna prasata vybít.

Do boje proti rozšíření AMP byli znovu povoláni i policisté. „Požádáme je, aby znovu projeli oblast uvnitř ohradníků a pokud někde prasata objeví, aby lovili i tam. Zároveň máme vytipované lokality na hranici zelené a červené zóny. Jsme domluveni na dvou až čtyřech týdnech,“ uvedl ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád.

Od minulého pátku se navíc zvýšilo i zástřelné za každé utracené divoké prase, a to na 8 tisíc korun. Zvýšilo se i nálezné za uhynulá divoká prasata, a to na 5 tisíc korun. To by mělo ještě více motivovat myslivce, aby se zapojili do boje proti AMP. Podle ministra zemědělství, jedinou možností, jak se zbavit této nákazy by bylo snížit stav černé zvěře o devětadevadesát procent. „A nebo najít proti této nemoci vakcínu. Podle výzkumných ústavů to ale nebude dřív než za deset let,“ poznamenal ministr.

Africký mor prasat byl na Zlínsko zavlečen úmyslně. „Šlo pravděpodobně o nějakého brigádníka z ciziny, který zde pohodil nezpracovaný kus masa. Je podáno trestní oznámení na pachatele, ale podle nás je velmi malá pravděpodobnost, že bude někdy vypátrán,“ konstatoval ministr Jiří Milek.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x