Házenkářské legendy nestárnou. Provazník 88, mladík Bártek 60

ZLÍN - Má to ale někdo výhodu, být v šedesáti mladíkem, to se hned tak někomu nepoštěstí. Tomáš Bártek, jeden z nejslavnějších zlínských házenkářů všech dob si to před pár dny při krásném jubileu říci mohl. Jeho stejně slavný předchůdce a přímo legenda Jaroslav Provazník je totiž o generaci starší a také si právě teď připomíná, že je mu 88 let.

„Ve středu přijdou do klubovny zlínského házenkářského centra ve Sportovní hale Provazníkovi popřát četní gratulanti,“ informuje Zlin.cz sekretář zlínského klubu Karel Popelka. A když přijde čas na vzpomínky, určitě bude řeč o „Špagátovi“ coby výborném házenkáři – reprezentantovi, držiteli Poháru mistrů evropských zemí s pražským armádním klubem i jeho sedmi titulech. Stejně tak o tom, že jeden z nich získal po návratu z Prahy s tehdejším Gottwaldovem, což bylo v roce 1960.

A když mu přijde stisknout ruku právě šedesátiletý zlínský odchovanec Tomáš Bártek, taky bude mít co vyprávět, třeba, jak mu na Olympiádě v Koreji v roce 1988 coby elitní světové spojce unikla o jediný gól medaile, anebo kterak v roce 1984 vyhrál s Duklou Praha pohár mistrů evropských zemí, získával tituly a báječně bojoval v dresu tehdejšího Československa v přemnoha ostrých bitvách.

Dva „únoráci“ by ovšem neměli jen vzpomínat, spíše inspirovat své potenciální nástupce. Stav zlínské házené není úplně nejveselejší. Navzdory obětavé práci těch, kteří pomáhají při výchově nových Provazníků a Bártků.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x