Pane Andersene, ta Vaše noc, ta se vydařila

ZLÍN - Už poosmnácté vzdalo Česko hold zřejmě největšímu světovému pohádkáři Hansi Christianu Andersenovi. Kdyby se dal vrátit čas o dvěstě let, tak je rodákovi z dánského Odense nějakých dvanáct třináct let. A to, jak se vede jeho českým vrstevníkům při Noci s Andersenem by určitě sepsal jako další krásnou pohádku.

Noc s Andersenem, aneb jak lákat děti k četbě nejen pohádek, přitáhla po celé republice více než 600 knihoven a 650 základních škol. Mimo jiné tu zlínskou na Křibech.

„U nás zahájilo akci vybraných třicet dětí z prvního stupně u Pohádkovníku, který zasadil zlínský malíř Josef Ruzselák. Přivítali jsme kamarády z Praktické školy na Lazech, zazpívali jsme si i čtenářskou hymnu,“ informuje Sabina Korčeková za zlínskou školu.

Tématem letošního ročníku byla Čapkova kniha Povídání o pejskovi a kočičce. Na zlínské „sedmnáctce“  to stejně jako jinde byly workshopy, výtvarné díly, soutěže i noční pátrání. Paní učitelky se zájmem předčítaly, velkým bonusem pak bylo divadlo žáků druhého stupně.

„Po vyhlášení výsledků a předání krásných cen se děti uložily ke spánku ve třídách. Věřte, že škola v noci vypadá a voní úplně jinak než přes den při zkoušení a písemkách,“ dodává Sabina.

Noc s Andersenem se konala i na mnoha jiných zajímavých místech, mimo jiné v dětských domovech. Škarohlídi, kteří vidí v dětech jen a jen milovníky mobilních telefonů, dostali pěkně na frak.

A dánský pohádkář se musí ve společnosti malé mořské víly, cínového vojáčka, ošklivého káčátka, princezny na hrášku v nových císařových šatech i ve svých 213 letech tetelit blahem.

Fotogalerie

run_function(‚hash‘,’fotogalerie-zlin-cz-list‘,’107314′,’global $wc;$wc=array();$pom=stripslashes(‚1893‘); $wc[‚id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$pom=stripslashes(‚107314‘); $wc[‚unique_id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$wc[‚function_id‘]=’fotogalerie-zlin-cz-list‘;‘,’a:0:{}‘); ?>

 

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x