Do Parku Komenského ve Zlíně se po zimně vrátili netopýři

ZLÍN – Asi 150 netopýrů nejmenších se po zimě vrátilo do Parku Komenského ve Zlíně. Jsou přísně chránění, řekl serveru Zlin.cz mluvčí zlínského magistrátu Zdeněk Dvořák.

Odbor životního prostředí a zemědělství magistrátu uspořádal vypouštění netopýrů do přírody. „Netopýři zazimovali ve velkém počtu na  jedné ze zlínských budov a zbloudilci se postupně dostávali přes celou zimu až dovnitř budovy, z čehož někteří její obyvatelé nebyli zrovna nadšení. Netopýry jsme tak postupně přebírali do péče, dokrmovali a předávali do záchranné stanice, někteří našli azyl v chladných sklepech. Protože však začínali být netrpěliví a chtěli se dostat zpět do přírody, museli jsme je už vypustit,“ uvedla Lenka Pechová z odboru životního prostředí a zemědělství zlínského magistrátu.

Zimní kolonie netopýra nejmenšího na budově je přitom v městském prostředí poměrně raritní. „V rámci České republiky má Zlín jedinečné a poměrně nezvyklé urbanisticko-architektonické řešení. Typickým letním úkrytem kolonií netopýra nejmenšího jsou Baťovské domky. Jediný známý zimní úkryt je naopak výškovou stavbou z baťovského období centra města,“ uvedl zoolog Evžen Tošenovský.

Netopýři mají pro městský ekosystém nezastupitelnou úlohu, kterou právě v parku ocení i jeho návštěvníci, doplnil Dvořák. „Především malé druhy netopýrů se totiž zaměřují na lov drobného hmyzu, jako jsou především komáři. Svou přítomností tak ve městě pomáhají i redukovat stavy obtížného hmyzu,“ dodal Dvořák.

Podle Tošenovského se na příkladu Zlína ukazuje důležitost popularizace vědeckých a ochranářských aktivit České společnosti na ochranu netopýrů. „Díky spolupráci s místní samosprávou můžeme získat data pro výzkum méně známých druhů netopýrů, jako je právě netopýr nejmenší,“ doplnil Tošenovský.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x