Silničáři vybudují nový most u přehrady Stanovnice

KAROLINKA – Nový most na místě starého vznikne letos na silnici třetí třídy vedoucí kolem přehrady Stanovnice u Karolinky na Vsetínsku. Starý most se zbourá a nahradí se novým, stát to bude přes deset milionů, informovali zlínští silničáři v tiskové zprávě.

Práce začnou v půli dubna a skončí na podzim. Dotknou se silnice číslo III/48711, která vede kolem nádrže do stejnojmenné osady Stanovnice v Javorníkách. Během stavby se bude jezdit po provizorním přemostění vybudovaném v blízkosti prací.

Objízdná komunikace se připravuje už v těchto dnech. Provoz vozidel bude řídit světelná signalizace. Stavbu za 10,5 milionu korun bude financovat Zlínský kraj, který má komunikace nižších tříd ve správě.

Původní most byl v nevyhovujícím stavu. Docházelo k jeho zatopení při průtoku pětileté vody. Zjištěné závady nebylo možné odstranit údržbou, a proto se musí provést kompletní přestavba včetně úprav silnice v délce 138 metrů.

Původní most zmizí a na stejném místě vznikne nový jednopólový šikmý most o délce přemostění 10 metrů a kolmé světlosti sedm metrů. Nosnou konstrukci bude tvořit monolitický železobetonový rám založený plošně.

Součástí bude kromě zřízení objízdné trasy s mostním provizoriem i opevnění břehů koryta v blízkosti mostu kamennou dlažbou do betonu, stavba nového propustku v délce 15 metrů vyústěného do toku v místě stávajícího nevhodného propustku pod silnicí.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x