Nejhezčí dívky republiky darovaly svou krev

ZLÍN -  Ještě před tři čtvrtě rokem doslova bojoval o holý život. Ten mu zachránilo dvacet krevních konzerv. Nebýt krve od jiných dobrovolných dárců, už by tu Martin Ditmar, spolumajitel soutěže Česká Miss, nebyl. Život mu zachránili ve zlínské krajské nemocnici, a právě tam se rozhodl společně zavítat s úřadujícími i budoucími královnami krásy, aby zde všichni dobrovolně darovali svou krev dalším, kteří to budou jednou potřebovat.

„Dnes je to skutečně na den přesně devět měsíců, co jsem v této nemocnici skončil na ARO s akutním zánětem slinivky,“ zavzpomínal na svůj životní příběh Martin Ditmar, který pobývá nedaleko Zlína. Dva měsíce pak strávil v umělém spánku a doktoři bojovali o jeho život. „Selhávaly mi postupně všechny orgány. Dvakrát mi lékaři museli kompletně vyměnit krev, protože jsem měl těžkou otravu krve,“ rozpovídal se o svých zdravotních problémech spolumajitel soutěže královen krásy.

 Na jeho uzdravení museli lékaři nakonec použít dvacet krevních konzerv. „Transfúze mi zachránila život. Proto jsem se rozhodl, že přijedeme s našimi letošními finalistkami i loňskými vítězkami soutěže darovat krev sem do zlínské nemocnice. Doufáme, že tímto krokem inspirujeme i další, protože krev je něco, co nelze uměle vyrobit a pokud ji darujete, vlastně tím darujete i život,“ vysvětloval Ditmar. Sám ale zatím tuto vzácnou tekutinu dát nemohl, a to právě s ohledem na nedávno prodělanou nemoc.

Dárkyní se však rozhodla stát úřadující Miss 2017 Michaela Habáňová, stejně tak Miss Supranational 2017 Tereza Vlčková, obě zlínské rodačky.  „Je to náš první odběr a samozřejmě se bojíme, ale děláme to pro dobrou věc,“ shodly se obě krásky.  „Já mám hrozný strach z jehel, tak doufám, že to zvládnu a překonám se,“ svěřila se zase letošní finalistka soutěže Petra Mácová.

Svůj strach z jehel před deseti lety překonala i ředitelka České Miss a bývalá královna krásy Eva Čerešňáková. „Měla jsme doslova panickou hrůzu z injekcí a jehel vůbec. Ale před deseti lety jsem přečetla pár článků o registru dárců kostní dřeně. Vypravila jsem se tam a potkala lidi, co darovali krev. A tak jsem nad tím přemýšlela, až jsem se jednoho dne rozhodla, že to zkusím. A svůj strach jsem nakonec překonala. V tuto chvíli už mám za sebou třicet odběrů,“ pousmála se ředitelka soutěže krásy.  „Doufám, že tahle akce pomůže inspirovat naše fanoušky i kamarády a přivede do Zlína nové dárce krve,“ vyzvala Čerešňáková.

Fotogalerie

run_function(‚hash‘,’fotogalerie-zlin-cz-list‘,’121806′,’global $wc;$wc=array();$pom=stripslashes(‚1946‘); $wc[‚id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$pom=stripslashes(‚121806‘); $wc[‚unique_id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$wc[‚function_id‘]=’fotogalerie-zlin-cz-list‘;‘,’a:0:{}‘); ?>

 

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x