Na náměstí opět vznikne relaxační zóna, nabídne koncerty, výtvarné dílny i lehátka k odpočinku

KROMĚŘÍŽ - Kroměřížská radnice letos opět na letní měsíce připravuje relaxační zónu na Velkém náměstí. Otevře se ve středu 20. června v 15.00 hodin, kdy bude na náměstí také slavnostně odhalena 3D malba s motivem kroměřížského podzemí, která se na náměstí vrátí po dvou letech, server Zlin.cz o tom informoval mluvčí města Jan Vondrášek.

„Zóna bude opět sloužit k odpočinku, posezení i k pořádání pohybových a kulturních aktivit. Bude také zázemím letošní turistické sezony zaměřené na děti, rodiny a mladé lidi,“ uvedl starosta Jaroslav Němec.

Zóna se bude nacházet na ploše kolem 200 metrů čtverečních. Město zajistí sedačky, stolky, lehátka, zastínění, wi-fi připojení na internet, dva dřevěné stánky pro zázemí, mobilní zeleň, herní koutek, přívod elektřiny i odpadkové koše včetně odvozu odpadu. Zajištěno bude také občerstvení. Až do 2. září se v relaxační zóně uskuteční více než 70 akcí.

„První týden po otevření bude občerstvení fungovat v podobném režimu jako loni. Poté budou na náměstí umístěny dva moduly, kdy jeden bude fungovat jako stánek s občerstvením a druhý poslouží nejen v případě nepříznivého počasí jako vnitřní odpočinková zóna s posezením, sedacími vaky i knihami,“ popsala Marcela Nehodová z radničního odboru kultury a cestovního ruchu. Při otevření zóny 20. června se budou zdarma půjčovat motokáry pro děti i dospělé a od 17.00 hodin bude na náměstí hrát DJ Czida.

Zóna bude každý další den otevřena od 11.00 do 22.00 hodin. Dětem nabídne tvořivé dílny, zumbu, pískohraní, jógu s beruškou, hravé cvičení, nerf střelnici, hry Člověče, nezlob se a Dáma a další aktivity. Dospělí se mohou těšit na koncerty různých žánrů, intuitivní malování, besedy, přednášky i na dny regionálních hanáckých specialit a kuchyní různých národů, například maďarskou, francouzskou či japonskou. Zónu oživí i pouliční umělci. „Program bude zdarma,“ dodala Nehodová.

Kroměřížská radnice loni provozovala relaxační zónu na Velkém náměstí poprvé. Zóna byla vítaným oživením letních měsíců ve městě. Nabídla celkem více než 60 různých kulturních a sportovních akcí, na kterých se podílela sportovní centra a kluby, taneční skupiny i spolky. Město loni navštívilo téměř půl milionu lidí.

Radnice letošní sezonu zaměřila na dvě stěžejní témata. Prvním je připomínka 100. výročí vzniku Československa a dalších osmičkových výročí včetně roku 1848, kdy se ve městě konal Říšský sněm rakousko- uherské monarchie. Druhé téma, jehož součástí je i relaxační zóna, charakterizuje slogan „Kroměříž 2018 – pro mladé věkem i duchem“. Sezonu zahájily květnové závody dračích lodí na Bágráku a historická slavnost Ve stínu vřavy.

Příjemným překvapením byl pak na konci května první ročník mezinárodního festivalu živých soch, na který do Kroměříže odhadem přijelo kolem 20 tisíc lidí. Akce se tak hned napoprvé zařadila mezi vůbec nejnavštěvovanější ve městě. V červnu město pořádalo oblíbený Vybarvený běh. Na sezonu připravilo také geolokační hru nazvanou Kde je Giovanni?. Mezi lákadla pro děti a mladé návštěvníky bude patřit i výstava hraček v Muzeu Kroměřížska, zoo koutek v Podzámecké a labyrinty Květné zahrady, kostýmované prohlídky města, tajemstvím opředené Hledání pokladu biskupa Bruna, zrcadlové bludiště na Velkém náměstí nebo Dětský svět na výstavišti Floria.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x