Zlínský kraj má dva adepty v nominacích na Českou cenu za architekturu

 ZLÍNSKÝ KRAJ – Mezi finalisty, z nichž vzejde držitel třetí České ceny za architekturu, jsou také dva ze Zlínského kraje. Prestižní soutěž přiblížila serveru Zlin.cz její PR manažerka Vladana Drvotová.

Česká komora architektů v lednu 2018 vyhlásila 3. ročník České ceny za architekturu (ČCA). Architekti do ní přihlásili 145 realizací. Sedmičlenná mezinárodní odborná porota do užšího výběru nominovala 33 děl, ze kterých v listopadu 2018 vzejdou finalisté a držitel historicky třetí České ceny za architekturu. V nominacích poroty je zastoupeno 10 regionů České republiky a hlavní město Praha. Zlínský kraj v soutěži reprezentují Bytový dům Kvítková od kanceláře CHLÁDEK architekti a Vila v Beskydech od TREF-Architekti.

„V letošním ročníku ČCA výrazně vzrostl počet projektů dokončených teprve v předchozím roce a stejné je to mezi nominovanými díly. V roce 2017 jich bylo dokončeno 25, osm pak mezi roky 2014 až 2016. Stejně jako u celkového počtu 145 přihlášených děl do letošního ročníku ČCA, i pro nominované je příznačná vysoká převaha soukromých investic nad veřejnými. Těch je mezi nominovanými pouze sedm. Nejčastějším tématem letošních nominací jsou stejně jako vloni rodinné domy a vily, kterých je třináct,“ uvedla mluvčí České komory architektů Tereza Zemanová..

Zda některá z realizací ve Zlínském kraji osloví porotce natolik, že se zařadí mezi finalisty, bude jasné 19. listopadu2018 na slavnostním galavečeru ve Foru Karlín v Praze. Na akci budou rovněž vyhlášeny výsledky ocenění za výjimečný počin a ceny partnerů. Předcházet bude pečlivý výběr poroty, která se s řadou realizací seznámí přímo v terénu. Den po galavečeru se v Galerii Jaroslava Fragnera uskuteční vernisáž výstavy České ceny za architekturu 2018.

Bytový dům Kvítková vytvořili architekti Pavel Chládek, Barbora Jochcová, z ateliéru CHLÁDEK ARCHITEKTI. Stavba se nachází v blízkosti centra Zlína. Veřejný prostor této části města je tvořený kompaktní blokovou zástavbou doplněnou o několik solitérních staveb. Bytový dům Kvítková má čtyři podlaží, sleduje stávající stavební čáru a je rozložen na celou šířku parcely. Římsa objektu ve třetím nadzemním podlaží navazuje na hranu římsy vedlejšího polyfunkčního domu, stejně jako hloubka ustoupení posledního čtvrtého podlaží. Podzemní podlaží je rozloženo na celou velikost parcely a tvoří je parkování přístupné z vedlejšího polyfunkčního domu, sklepní kóje a technické zázemí objektu. Zvýšené přízemí domu sestává ze dvou bytových jednotek o velikosti 4+kk doplněných o zahrady zřízené na ploše nad podzemním parkováním. Druhé a třetí nadzemní podlaží sestává vždy ze dvou bytových jednotek o velikosti 5+kk a 4+kk. Poslední ustoupené podlaží sestává z jednoho bytu o velikosti 6+kk doplněného o dvě střešní terasy a jedno atrium. Rozvržení všech bytů vychází ze severojižní orientace domu a nabízí obytný prostor rozložený na celou hloubku půdorysu objektu. Kuchyně s jídelnou jsou orientovány na jih do ulice Kvítková, obývací pokoje na sever do klidnějšího vnitrobloku.

Vila v Beskydech se nachází ve Valašském Meziříčí a jejími autory jsou architekti Zdeněk Trefil, Petr Ramík, Zoe Malovcová, Patrik Obr, Tomáš Chytka a Jan Zemánek z ateliéru TREF-Architekti. Vila v Beskydech se nachází na severní hranici jižně se svažujícího pozemku o ploše 6.500 m2, v jehož spodní části je vzrostlý les. Pozemek je součástí rokle, svažující se k nedaleké přehradě. Vila je co do měřítka jednou z největších stavebních struktur v obci, ihned po bývalé škole, nebo památce lidové architektury – dřevěném evangelickém kostelíku z r. 1783, se kterým je také v přímém vizuálním kontaktu. Kostelík se stal předobrazem pro celkovou koncepci vily, která soudobě interpretuje dualitu exteriéru a interiéru, pro lokální architekturu tak typickou. Výsledkem je 3D fasáda z trapézového perforovaného plechu v kontrastu s celodřevěným interiérem. Fasádní plech evokuje krajkářskou tradici regionu a zároveň integruje dům do okolní přírody. Jedná se o místně tradiční dřevostavbu, posunutou technologicky na úroveň současnosti. Křížem lepené dřevěné panely dávají vzniknout dřevěnce III. tisíciletí. „Obytné místnosti jsou orientovány na jih, ze severu vstupní dvůr, garáž a hospodářské prostory domu. Velkoplošné prosklení zajišťuje propojení exteriéru s interiérem a umožňuje kontakt s okolní přírodou. V jihozápadní části domu prostorová koncepce graduje dvoupodlažním obytným prostorem s galerií, knihovnou a rohovým oknem s výhledem na blízký evangelický kostelík. Architektem byla navržena řada nábytku a doplňků, které přispívají k dotaženosti a integritě díla. Objekt je navržen jako pasivní dům s inteligentním systémem řízení budovy, vytápěný tepelnými čerpadly, popsala Zemanová.

Fotogalerie

run_function(‚hash‘,’fotogalerie-zlin-cz-list‘,’152767′,’global $wc;$wc=array();$pom=stripslashes(‚2009‘); $wc[‚id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$pom=stripslashes(‚152767‘); $wc[‚unique_id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$wc[‚function_id‘]=’fotogalerie-zlin-cz-list‘;‘,’a:0:{}‘); ?>

 

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x