O státním svátku bude na radnici viset moravská vlajka

VALAŠSKÉ KLOBOUKY - Příchod slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje na Moravu si český národ připomíná státním svátkem, který letos připadá na čtvrtek 5. července. V tento den bude na valašskokloboucké radnici vyvěšena kromě státní a městské vlajky i vlajka moravská, serveru Zlin.cz to řekla mluvčí města Lenka Zvonková.

Moravská vlajka je symbolem sounáležitosti občanů k území Moravy a jejímu duchovnímu a společenskému životu. Iniciativu podpoří více než 1 400 měst a obcí.

„Vyvěšení moravské vlajky považujeme za příhodný symbolický akt, kterým si naše město může připomenout odkaz soluňských bratrů Cyrila a Metoděje. Věrozvěsti svým učením významně ovlivnili kulturní a náboženský vývoj našeho národa. Křesťanskou víru lidem předávali ve staroslověnštině, která pro ně byla srozumitelným jazykem, a pro její zápis vytvořili písmo hlaholici. Tím položili základ vzdělanosti Velké Moravy a umožnili utváření identity celého našeho národa,“ uvedla starostka Eliška Olšáková.

Moravská vlajka svým barevným provedením vychází ze zemských barev, kterými jsou červená a zlatá, jež na vlajce přešla do barvy žluté. Ve středu dvou vodorovných polí je umístěna červenožlutě šachovaná orlice v modrém štítu.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x