Během prodlouženého víkendu měli lékaři ve zlínské nemocnici plné ruce práce

ZLÍN - Prodloužený víkend, který čítal celkem čtyři dny volna, notně zaměstnal lékaře ve zlínské nemocnici. Serveru Zlin.cz to uvedla mluvčí Nemocnic Zlínského kraje Dana Lipovská.

Na interní pohotovosti v Krajské nemocnici T. Bati ošetřili desítky pacientů s různými diagnózami. Jen ambulancemi prošlo 110 lidí, z nich bylo 30 hospitalizováno na několika odděleních. 65 akutních pacientů skončilo rovnou na interním a kardiologickém oddělení.

Podle primáře Interního oddělení Krajské nemocnice T. Bati Jiřího Latty se nejedná o nijak závratné číslo. „Jsou víkendové služby, které bývají náročnější, prodloužený víkend ty počty samozřejmě násobí. V ambulancích jsme vyšetřili desítky pacientů, nejvíce jich poté skončilo na neurologii a plicním oddělení,“ poznamenal Latta.

Akutní případy rovnou řešilo interní a kardiologické oddělení. „Během čtyř volných dní jsme ošetřili šest pacientů s akutním koronárním syndromem, z toho jedna pacientka pokračovala na akutní by-pass. Další pacienti, celkem 22 lidí, kteří byli přijati na kardiologické oddělení, měli problémy s rytmem, srdečním selháním a vysokým krevním tlakem,“ uvedl primář Kardiologického oddělení Krajské nemocnice T. Bati Zdeněk Coufal.

Srdeční problémy a potíže s krevním tlakem sice často souvisejí s letními vyššími teplotami, podle primáře kardiologie Zdeňka Coufala však nejvíc záleží na tom, jak zdravě člověk žije. „Abychom měli zdravé srdce, je potřeba zdravě žít, a to nejlépe od mládí celý život. Nicméně zbavit se neřestí, jako je kouření, přejídání se, jízda autem místo pohybu vlastního těla nebo nevhodná dieta, není nikdy pozdě. A hlavně je dobré si udržovat dobrou náladu – jedním z největších škůdců našemu srdci je stres,“ uzavřel Coufal.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x