Nemocnice ve Zlínském kraji si připomínají boj proti žloutence

ZLÍN – Světový den boje proti žloutence si v sobotu připomínají nemocnice ve Zlínském kraji i všude ve světě. Žloutenka je jedním z nejčastějších virových onemocnění, řekla serveru Zlin.cz mluvčí Nemocnic Zlínského kraje Dana Lipovská.

Existuje několik typů žloutenek, nebo-li virové hepatitidy. Označují se písmeny A, B, C, D a E. Jednotlivé typy se podle Lipovské liší způsobem přenosu i délkou inkubační doby, tedy obdobím, kdy se vir dostane do těla a kdy vypukne nemoc.

Světový den hepatitidy připadá na 28. července. Jeho smyslem je zvýšit povědomí veřejnosti o virových hepatitidách a připomenout, že hygiena rukou je zásadní věc v boji proti infekčním onemocněním. „U nás je nejčastější žloutenka typu A, která je klasickým onemocněním špinavých rukou,“ uvedl lékař infekční ambulance Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně Ivan Macek.

Podle něj se vyskytuje v menších epidemiích. „Naposledy byla třeba na Brněnsku. Často si ji lidé přivezou z dovolené v zahraničí, například z Egypta nebo jiné země severní Afriky. Přenáší se potravinami nebo i bankovkami. Typy B, C a D se přenášejí pouze krevní cestou, typ E přenášený potravinami se u nás vyskytuje pouze ojediněle,“ dodal Macek.

V nemocnicích je hygiena klíčová a pečlivě hlídaná. „Velmi důležitá je dostatečná dezinfekce rukou zaměstnance i pacienta samotného. Zdravotnický personál školíme v hygieně rukou, provádíme pravidelné hygienicko-epidemiologické prověrky na odděleních a kontrolujeme úroveň hygieny rukou personálu mimo jiné i pomocí tzv. blackboxu nebo otisků rukou na živnou půdu,“ uvedla vedoucí oddělení nemocniční hygieny Jana Lehnertová.

Účinnou prevencí je očkování. Proti žloutence typu A se lze očkovat, stejně tak proti hepatitidě B, přičemž děti narozené v České republice v roce 1989 a mladší jsou pravidelně očkované proti typu B. „Ostatní typy žloutenek jsou méně časté a vakcíny proti nim zatím neexistují. Samozřejmě je nutné dbát také na hygienu, především rukou. Za důležité se považuje i omývání potravin nebo dodržování zásad bezpečného pohlavního styku,“ dodala Lipovská. Ve Zlínském kraji byly v roce 2017 tři akutní případy žloutenky typu A.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x