Zloději letos ukradli ve Zlínském kraji skoro 200 kol, policie některé zadržela

ZLÍNSKÝ KRAJ – Téměř 200 kol ukradli letos zloději ve Zlínském kraji. Policie v posledních dnech zadržela dva zloděje, řekla serveru Zlin.cz mluvčí policie Lenka Javorková.

Kola mizí především ze sklepů. „Kradou je ale i z volného prostranství od restaurací, z chodeb domů, od obchodů nebo z přístřešků u rodinných domů. Evidujeme ale i případy krádeží kol z vozidel,“ uvedla Javorková.

V dubnu například odcizil zloděj ve Zlíně jízdní kolo téměř za 50 tisíc korun ze střešního nosiče. Majitel měl horské jízdní kolo demontované v krabici určené na přepravu kol. „Zloděj odstranil upínací popruhy a krabici s kolem ukradl. Další drahé kolo zmizelo v červnu rovněž ve Zlíně. Zloděj se vloupal do VW Transportér a ukradl pánské sjezdové kolo za 65 tisíc korun,“ informovala Javorková.

Dva zloděje policisté chytili. Dvaatřicetiletý muž ze Vsetínska odcizil kolo před barem. Krádež ale viděla přítelkyně okradeného, která zavolala policii. I když se muž snažil odjet, policie ho zpacifikovala. „V dechu měl dvě promile. Díky včasnému oznámení a pohotovosti hlídky se kolo za 22 tisíc korun vrátilo majiteli během chvilky zpátky,“ dodala Javorková.

Dalšího zloděje chytili policisté z rožnovského oddělení. Šestatřicetiletého muže zadrželi policisté přímo s kradenými koly. Musel dokonce padnout i varovný výstřel.

Letos začínají mizet i elektrokola. Od začátku roku v kraji zmizelo více než deset z nich, přitom loni ani předloni zloději žádné elektrokolo neukradli. „Základní zásadou je nenechávat kolo bez zajištění. Je potřeba ho zamknout k vhodnému předmětu kvalitním zámkem. Alternativou jsou zámky s alarmem. Kolo by mělo být pod dohledem, případně lze využít úschovny,“ zdůraznila Javorková.

Pokud je kolo ve sklepě, je potřeba ho také zamknout. Platí to i pro společné kolárny. „Důležitou roli hraje i zajištění společných prostor. Je důležité nepouštět do bytových prostor cizí osoby a zavírat dveře,“ doplnila mluvčí.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x