Za velkého zájmu místních lidí si tu totiž otevřeli obnovenou sušárnu ovoce, jak tady říkají „sušírňu.“
„Nebylo to lehké, myšlenka se v zastupitelstvu nelíbila každému, nakonec se ale ujala a jsme rádi, že svoji obnovenou sušárnu můžeme otevřít, a že nám ji pan farář Martinka posvětil,“ konstatoval starosta Marek Prachař.
Díky šikovným místním řemeslníkům vznikl funkční objekt. Kompletní oprava starého objektu vyšla na 350 tisíc korun, větší část je z dotačních peněz, přispěla i obecní pokladna.
Iniciátorem a hlavním tahounem byl místní mladý muž Jan Talaš.
„Sušit budeme teplem, žádné uzení, už jsme vyzkoušeli třešně, hlavní nápor čekáme teď, když dozrávají trnky, hrušky a jablka, vynikající jsou třeba takzvané kožuchy, to je opravdová pochoutka,“ popisuje Talaš.
Každý, kdo bude chtít po vzoru našich dědů dobré, kvalitní sušené ovoce, najde kontakt na stránkách provodovského Obecního úřadu.