Festival Den architektury představí i známé zlínské stavby

ZLÍN – Den architektury chystá na Zlínsko letos bohatý program. Server Zlin.cz o tom informoval pracovník zlínského magistrátu Lukáš Fabián.

Běh za architekturou, horské túry, plavba parníkem, cyklovyjížďky, filmové projekce, workshopy, přednášky a především pečlivě připravené procházky vedené architekty, urbanisty či historiky a příležitost dostat se do jindy nepřístupných staveb – letošní Den architektury chystá nejbohatší program ve své historii. Od pátku 28. září do čtvrtka 4. října zamíří do bezmála devadesátky měst po celé České republice a také na Slovensku a nabídne veřejnosti nový pohled na architekturu, která nás obklopuje – od moderních, odbornými cenami ověnčených budov přes historické skvosty až po mnohdy opomíjené, ale o to zajímavější, stavby.

Ve Zlíně jsou připraveny odborné vycházky na tato témata: Sídliště Jižní Svahy, Kolektivní dům, kolektivní bydlení, bez práce… není kultura, obchodní dům, kulturáky.

Budování firemního města Zlína se ve 30. letech minulého století také zaměřilo na architekturu veřejnou. Začala se stavět nová kulturní centra k využití různých společenských akcí, pořádaných pro zaměstnance obuvnické firmy Baťa. Veřejné stavby ze 30. let minulého století, které sloužily pro kulturní vyžití zaměstnanců obuvnické firmy Baťa, představí v pátek 28. září v Hotelu Baťov v Otrokovicích kurátorka architektury Karolína Juřicová.

O dalších akcích se zájemci dozvědí na webových stránkách Dne architektury.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x