Uherský Brod zrestauroval za čtvrt milionu sousoší Kalvárie

UHERSKÝ BROD – Za čtvrt milionu korun nechal Uherský Brod zrestaurovat sousoší Kalvárie, které zobrazuje ukřižování Ježíše Krista. Po zhruba půl roce oprav je zpět na náměstí Svobody, řekla serveru Zlin.cz mluvčí brodské radnice Elen Sladká.

ZLÍN – V místě vznikl kruhový objezd, který se dotkl i sousoší známého jako Tři svatí. „V této souvislosti se rozhodlo, že sousoší je v neutěšeném stavu a je nutné zajistit jeho restaurování. Práce se ujala firma uměleckého kamenosochaře Filipa Slezáka, která pro město už několik drobných památek restaurovala. Město s tím bylo vždy spokojené,“ uvedla Sladká.

Kromě restaurátorských prací vznikne pro sousoší i nový podstavec, vyspraví se stávající sokl a upraví se terén kolem sousoší. „Celkové náklady činily 250 tisíc korun. Z rozpočtu Zlínského kraje na to město získalo dotaci přes 57 tisíc,“ dodala Sladká.

Sousoší představuje tři samostatně stojící sochy zobrazující scénu ukřižování Ježíše Krista na Kalvárii obvyklého ikonografického typu. Ježíš visí na kříži, po jeho pravé straně stojí Panna Maria se sepjatýma rukama ve výši hlavy a zrakem upřeným na kříž. Po levé straně stojí sv. Jan se sepjatýma rukama volně svěšenýma a s pohledem upřeným před sebe. Figury Panny Marie a sv. Jana jsou v životní velikosti, figura Ježíše Krista je asi dvoutřetinová. Dílo je zhotoveno z pískovce v klasicizujícím sochařském slohu bez výrazného rukopisu autora.

 

--> --> --> --> -->