Nový projekt pomůže rodičům, jejichž dítě není po porodu zcela v pořádku

ZLÍN - Matky, které přivedou na svět miminko se zdravotními problémy, mohou v Krajské nemocnici T. Bati ve Zlíně zdarma čerpat podporu klinického psychologa. Serveru Zlin.cz to řekla mluvčí Nemocnic Zlínského kraje Dana Lipovská.

Podpora klinického psychologa je možná díky novému projektu Raná péče v 21. století, na kterém se kromě nemocnice podílí i Středisko rané péče Educo Zlín. To s novorozeneckým oddělením zlínské nemocnice spolupracuje už dlouho. Organizace poskytuje bezplatně odbornou pomoc a podporu rodinám s dětmi se zdravotním postižením do sedmi let věku dítěte.

Hlavní myšlenkou nového projektu je umožnit maminkám zdarma čerpat podporu klinického psychologa v situaci, kdy není zdraví dítěte zcela v pořádku. Právě odborníka, tedy klinickou psycholožku, Educo pro novorozenecké oddělení zajišťuje. „Existují nečekané situace, na které nemohou být rodiče dostatečně připraveni. Nyní mohou využít podpory psychologa, který doplnil dosud chybějící článek péče o maminky a jejich čerstvě narozené děti se zdravotními problémy,“ uvedla Dagmar Machová, ředitelka Educo.

Projekt Raná péče v 21. století byl zahájen v září a je financován Evropským strukturálním fondem. „Podpora se netýká jen doby pobytu v porodnici, rodiče se mohou ozvat i s dlouhodobějším zpožděním, pomoc není časově omezená. Obtíže při narození a nejasná diagnóza dítěte s sebou nesou různé obavy, proto jsme připraveni rodině pomoci,“ dodala klinická psycholožka Tereza Štokrová.

Educo spolupracuje s Novorozeneckým oddělením zlínské nemocnice již řadu let. Je to důležité zejména pro rodiče dětí se zdravotním postižením, kteří se tak dozvědí ihned po narození dítěte o možnostech navazujících služeb. „My jsme za činnost Educa velmi rádi, maminkám to pomáhá překonat nejrůznější bariéry. Nový projekt se teprve rozjíždí, ale věřím, že bude ku prospěchu nám všem,“ konstatoval primář Novorozeneckého oddělení Jozef Macko.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x