Inscenaci zlínského divadla Baťa Tomáš, živý odvysílá televize

ZLÍN - Záznam inscenace Baťa Tomáš, živý Městského divadla Zlín odvysílá v neděli 4. listopadu ČT Art. Serveru Zlin.cz to uvedla mluvčí divadla Veronika Jurčová.

Hru o životě i tragické smrti zakladatele slavného obuvnického impéria se zlínskými herci nastudoval režisér Dodo Gombár. „Doufám, že televizní médium nahlédne na jeviště z nové, nečekané strany. Na výsledek jsem moc zvědavý,“ řekl.

Když se letadlo, řízené Baťovým věrným pilotem Jindřichem Broučkem, dne 12. července 1932 odlepilo na otrokovickém letišti od země, nemohl Tomáš Baťa tušit, že mezi živými bude už jen několik sekund. Baťa Tomáš, živý není klasické životopisné drama ani dokumentární divadlo – za známými fakty ze života Tomáše Bati se snaží přes setkání či míjení s blízkými lidmi hledat emoce. Inscenace se k baťovskému mýtu staví i kriticky a přestože je to téma rezonující zejména v regionu, není provinční.

V hlavní roli zakladatele obuvnického impéria, který se zasloužil i o současnou urbanistickou podobu Zlína, uvidí diváci Gustava Řezníčka, jeho strážného anděla hraje Tomáš David.

„Jako každý herec se s inscenací, která mi přiroste k srdci a která se pro mě stane jaksi významnější než většina ostatních, loučím nerad. A proto, ačkoliv si uvědomuji, že televizní záznam divadelní inscenaci málokdy neublíží, beru tuto situaci, kdy Nadace Tomáše Bati prosadila a z velké části zajistila natočení naší již odderniérované inscenace Baťa Tomáš, živý, jako výraz jejich uznání a úcty naší práci. A toho si velice vážím,“ svěřil se Gustav Řezníček.

V Městském divadle Zlín měla inscenace premiéru 13. prosince 2014 a derniéru 29. března 2016.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x