Ani letos lidé nepřijdou o oblíbený Valašský mikulášský jarmek

VALAŠSKÉ KLOBOUKY - K začátku adventního času neodmyslitelně patří svátek svatého Mikuláše a s ním jde ruku v ruce už 27 let i Valašský mikulášský jarmek. Letos se uskuteční v sobotu 1. prosince, serveru Zlin.cz to oznámila mluvčí města Lenka Zvonková.

Masarykovo náměstí v ten den zaplní trh lidových a rukodělných výrobků, rozehraje a rozezpívá se kulturní program, otevřou se dveře dřevěnic a památkových objektů a díky řemeslníkům ožijí i starodávné zručnosti, valašské tradice a adventní zvyky.

„Když se řekne jarmek, představí si každý z nás nějakou jeho část, která je mu blízká a pro jarmekové dění typická. Někdo se touží setkat s Mikulášem, jiný by se nejraději vyhnul rozvernému čertovi. Někdo se těší hlavně na pěkné zboží ve stáncích, jiný zase na pravou jarmekovou kyselici a regionální dobroty. Jedni návštěvníci půjdou nejdřív za tradicemi a folklorem, druzí za hodnocením soutěží, skoro všichni pak za svými oblíbenými řemeslníky a jejich umem,“ uvedla Pavlína Žídková, předsedkyně organizačního výboru Valašského mikulášského jarmeku.

Předzvěstí jarmeku se stane už páteční malý trh v dolní části Masarykova náměstí spojený s rozsvícením vánočního stromu města. Program začne ve 14.00 hodin a ve svém průběhu přinese také čertovský rej pro děti, vernisáže v galerii Vincúch a Galerii G nebo posezení s cimbálovými muzikami v pastoračním domě. „Ve 20.00 hodin zveme návštěvníky do kostela Povýšení svatého Kříže na kytarový recitál Lubomíra Brabce. Koncert k zahájení letošního jarmeku bude na prahu adventu jistě krásným hudebním zážitkem,“ doplnila Pavlína Žídková.

V sobotu bude ve městě živo už od rána. V 9.00 hodin muzikanti vytroubí začátek jarmekové obchůzky a mezi návštěvníky se vydá důstojný Mikuláš a s ním na šest desítek čertů a čertisek, kteří řinčením svých zvonců vytvoří tu správnou kulisu. Největší trh se stovkami stánků bude připraven na Masarykově náměstí, ale ledacos pěkného si lidé koupí i v památkových objektech. Ve Staré radnici, Červeném domě, v sále Besedy, v dřevěnicích, kulturním domě i jinde pak budou k vidění ukázky tradičních řemesel a zvyků. Při procházce by návštěvníci neměli minout výstavy uměleckých děl v galeriích či v kostele a za pozornost budou stát i ukázky betlémů ve výlohách okolo náměstí.

„Ve valašské školičce na gymnáziu se děti budou moci naučit koledy a podívat se na divadélko, v dřevěnici u Janíků bude na programu zdobení perníčků a ve stodole na Kosence si zájemci budou moci skočit do sena. Pastorační dům nabídne rodinám útočiště k odpočinku i občerstvení a k vidění tu budou i čerti z dětské výtvarné soutěže, v rodinném centru Kaštánek se zase malí návštěvníci podívají na mikulášskou pohádku. Chybět nebude ani jarmeková poštička,“ dodala Pavlína Žídková.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x