Zlínští lékaři varují před nadužíváním antibiotik

ZLÍN - Kvůli rostoucímu nebezpečí výskytu bakterií odolných vůči většině antibiotik si lékaři dne 18. listopadu připomínají Evropský antibiotický den. Ve zlínské nemocnici už kvůli problému s nadužíváním antibiotik vznikla komise pro prevenci a kontrolu infekcí, server Zlin.cz o tom informovala mluvčí Nemocnic Zlínského kraje Dana Lipovská.

Evropské země včetně ČR zavádějí národní programy a projekty, které mají pozitivní dopad na omezení nadužívání antibiotik. Nemocnice ve Zlínském kraji zřídily antibiotická střediska, která poskytují konzultace nejen lékařům z lůžkových oddělení, ale i odborným a praktickým lékařům. „Antibiotika jsou nedílnou součástí léčby celé řady pacientů ve zdravotnických zařízeních. U každého pacienta individuálně a racionálně zvažujeme jejich použití. Odolnost bakteriálních kmenů na některé typy běžně užívaných antibiotik je však stále narůstající, to je bohužel realita, kterou si všichni uvědomujeme. I proto jsme nedávno ve zlínské nemocnici zřídili komisi pro prevenci a kontrolu infekcí,“ konstatoval náměstek léčebné péče a primář Novorozeneckého oddělení KNTB MUDr. Jozef Macko.

Státní ústav pro kontrolu léčiv zároveň upozorňuje na základní pravidla užívání antibiotik pro dosažení jejich optimální účinnosti:

• antibiotika by se měla užívat pouze v nezbytných případech
• pacienti by měli užívat pouze antibiotika předepsaná lékařem na danou léčbu
• je třeba dodržovat délku podávání antibiotik, tzn. i po odeznění příznaků onemocnění
• je třeba dodržovat velikost dávek a dávkovací intervaly, včetně dalších doporučení týkajících se způsobu podávání
• obecně platí, že vždy je třeba si přečíst příbalovou informaci

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x