Vsetínští lékaři budou lidem zdarma testovat plíce

VSETÍN - Vsetínská nemocnice pořádá pro zájemce, kteří si chtějí nechat otestovat své plíce, preventivní akci. Uskuteční se v úterý 20. listopadu v čase od 13 do 17 hodin na oddělení tuberkulózy a respiračních nemocí v prostorách polikliniky, serveru Zlin.cz to uvedla mluvčí Nemocnic Zlínského kraje Dana Lipovská.

Vsetínská nemocnice se tradičně zapojuje do prevence u příležitosti Světového dne boje proti chronické obstrukční plicní nemoci (CHOPN). I v letošním roce se mohou zájemci zdarma podrobit orientačnímu spirometrickému vyšetření, nechat si změřit tlak, množství tuku v těle.

„Chronická obstrukční plicní nemoc je zákeřné, plíživé onemocnění, při němž se postupně snižuje průchodnost průdušek, zhoršuje okysličování krve a postupně se rozvíjí chronická dechová nedostatečnost,“ připomněla Dana Lipovská. Když se nemoc objeví, často v důsledku dlouholetého kouření, je velmi důležitý včasný záchyt. „Nemoc je v současné době čtvrtou nejčastější příčinou úmrtí v České republice i ve světě a podle pneumologů kouření tabákových výrobků způsobuje až 80 procent tohoto onemocnění,“ dodala Lipovská.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x