Valašské Meziříčí zakazuje vstup do jehličnatých mladých lesů

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ – Zákaz vstupu do mladých jehličnatých lesů vyhlásilo Valašské Meziříčí. Cílem je zamezit krádežím vánočních stromků, řekla serveru Zlin.cz Vendula Králová z tiskového oddělení valašskomeziříčské radnice.

Zákaz vstupu se týká jehličnatých porostů, jejichž stáří nedosáhlo dvaceti let a jsou v majetku města. „Zákaz je vyhlašovaný už několik let a platí vždy od 1. do 24. prosince,“ informovala Králová.

Město dává zákaz na vědomí přímo v místě. „Území označíme informativními tabulemi. Na dodržování zákazu budou dohlížet pracovníci lesní stráže i městští strážníci,“ sdělil ředitel společnosti Městské lesy a zeleň Valašské Meziříčí Marek Netolička.

Pokuta za porušení vyhlášky se ve správním řízení může vyšplhat až na patnáct tisíc korun. Lesníci ochrání také mladé jehličnany uvnitř města. „Stromky potřeme speciální směsí repelentů a ovčího tuku, která za pokojové teploty silně zapáchá,“ vysvětlil Netolička. Tento způsob se osvědčil. Už několik let město nezaznamenalo jediný případ neoprávněného výřezu.

Společnost Městské lesy a zeleň Valašské Meziříčí umožní lidem vybrat si vánoční stromek na speciální plantáži, která se nachází v místní části Podlesí směrem na Brňov. „Prodej bude zahájen 4. prosince. Zájemci si mohou vybrat mezi smrkem pichlavým, borovicí černou nebo lesní, v menším počtu také mezi douglaskou, dále jedlí nebo smrkem lesním. Ceny se budou pohybovat od 150 korun za smrček až do 500 korun za nejdražší jedle. Vánoční stromky budeme nabízet taky na ulici Mostní a v areálu firmy sídlící na ulici V Sadě,“ doplnil Netolička s tím, že si lidé budou moci také koupit různé dekorativní předměty například vánoční věnečky či ozdobné svícny.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x