Zlín za čtyři roky investoval do majetku skoro dvě miliardy

ZLÍN – Zlín vynaložil v letech 2014 až 2017 na obnovu svého majetku částku kolem 1,8 miliardy korun. Na jeho pouhou údržbu by mu přitom stačilo 600 milionů korun, řekl serveru Zlin.cz mluvčí zlínského magistrátu Zdeněk Dvořák.

Zlín si za to vysloužil dobré hodnocení u odborníka. „Finanční přístup Zlína k budování, obnově a modernizaci majetku byl excelentní,“ uvedl respektovaný ekonom Luděk Tesař v hodnocení v rámci dokumentu nazvaného Střednědobý výhled rozpočtu statutárního města Zlína.

Z celkové 1,8 miliardy korun bylo 1,4 miliardy na investice a 0,4 miliardy na opravy. „Do obnovy majetku města směřoval významný objem financí, a to jak precizně finančně zajištěnými opravami, tak v investicích,“ konstatoval Tesař.

Město má z hodnocení radost. „Velmi nás tohle hodnocení těší. Luděk Tesař je významný ekonom, spoluautor zákona o rozpočtovém určení daní a odborník na finance měst a obcí. Jeho názor má velkou váhu,“ uvedl náměstek primátora Bedřich Landsfeld, do jehož kompetencí patří hospodaření města.

Součástí zmiňovaného dokumentu je také hodnocení finanční kondice Zlína. Luděk Tesař konstatuje, že od roku 2009, kdy město citelně zasáhly dopady světové ekonomické krize, se kondice výrazně zlepšuje. „Provozní saldo, tedy poměr příjmů a výdajů, se postupně zvedlo z kladných 196 milionů korun v roce 2014 na 332 milionů korun v roce 2017, což je zlepšení o 136 milionů korun,“ stojí v dokumentu.

Střednědobý výhled rozpočtu statutárního města Zlína obsahuje kromě hospodaření města v uplynulých letech především ekonomické výhledy pro roky 2019 až 2024. Podle jeho autora bude mít Zlín v uvedených letech k dispozici z vlastních zdrojů částku minimálně 1,4 miliardy korun, v rámci takzvaného bezpečného zadlužení až 2,44 miliardy korun. To mu umožní realizovat i ambiciózní projekty.

Během nadcházejících let hodlá zlínská radnice například obnovit Velké kino, což je investice v řádu stovek milionů korun. V plánu je celá řada dopravních staveb, například rozšíření křižovatky ulic Mostní a Březnická nebo rekonstrukce ulic Moravská a Slezská na Jižních Svazích. Ve spolupráci s dalšími subjekty má dojít k vybudování moderního přestupního terminálu. „Ve výčtu plánovaných investic lze zmínit i třeba proměnu náměstí Míru či modernizaci tržiště Pod Kaštany a další rekonstrukce sportovišť a veřejného prostoru,“ dodal Dvořák.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x