Přehlídka Slovácko v tradici předvede živá řemesla

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Poslední listopadovou sobotu ožije hradišťská Reduta lidovou písničkou, tancem a tradicemi Slovácka. Uskuteční se zde IX. ročník přehlídky Slovácko v tradici, serveru Zlin.cz to řekla za Region Slovácko Veronika Friedlová.

Na přehlídku dorazí do Uherského Hradiště výrobci, kteří jsou nositeli značky Tradiční výrobek Slovácka, a to ze všech koutů regionu. Samotná značka vznikla v roce 2008 jako projekt Regionu Slovácko – sdružení pro rozvoj cestovního ruchu. Toto označení zaručuje především kvalitu, vazbu na region, tradiční postupy ve výrobě a v neposlední řadě šetrnost k přírodě. „Výrobky však nejdříve musejí projít důkladným hodnocením a být schváleny odbornou komisí. Od roku 2008 se to podařilo již více než 70 výrobcům a zájem o ochrannou známku trvá,“ poznamenal Stanislav Blaha, předseda Regionu Slovácko. V letošním roce se rozšířily řady o další čtyři šikovné řemeslníky, čímž se počet výrobců s touto známkou vyšplhal na číslo 77. „Těší nás, že se stále více lidí navrací k tradičním postupům a řemeslu,“ doplnil Blaha.

Na přehlídce bude možné většinu těchto výrobců poznat, a co víc, někteří předvedou svou zručnost přímo na místě. A pokud budou mezi návštěvníky zvídaví a smělí jedinci, budou si moct některé z tradičních technik vyzkoušet i na vlastní pěst. Lidé se mohou těšit například na ukázku výroby panenek z kukuřičného šustí, ošatek, proutěných košíků, dřevěných forem nebo malování keramiky zručnými malérečkami. Některé výrobky budou i k prodeji.

Součástí ake bude i doprovodný, folklorně zaměřený program. Zahraje například cimbálová muzika Špica ze Starého Města, vystoupí taneční soubor Popovjánek, folklorní soubor Popovjan nebo cimbálová muzika Hora. Program zpestří také dívčí sbor Jarabina z Popovic.

Pro milovníky modrotisku je připravena přednáška Modrotisk v současném pojetí, která zájemce seznámí s využitím této tradiční techniky v současném módním průmyslu a designu. „Na blížící se zimu nás potom připraví bylinkové povídání, kde se budeme moct například dozvědět či poradit, po jakých bylinkách sáhnout při nachlazení a všelijakých nemocech. Ani chuťové pohárky nebudou ochuzeny. Prostory Reduty zavoní krajovými specialitami, jako jsou vdolečky, patenty, perníčky, sušené ovoce, škvarkové krajance i zelníky. K ochutnání budou také letošní mladá vína,“ dodala Friedlová.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x