Na zimní údržbu má rožnovská radnice vyčleněno asi 3,5 milionu korun

ROŽNOV POD RAHOŠTĚM - Na blížící se zimu se připravují nejen lyžaři, ale také pracovníci odboru správy majetku rožnovského městského úřadu, kteří zodpovídají za zimní údržbu v Rožnově pod Radhoštěm. Do terénu mohou vyslat až pět desítek strojů a zařízení určených na úklid komunikací a k dispozici je i dostatek posypového materiálu, serveru Zlin.cz to řekl mluvčí města Tomáš Gross.

Celkem více než 101 kilometrů komunikací (silnic), 51,5 kilometru chodníků a 55 tisíc m2 zpevněných ploch (parkovišť) má na starosti město Rožnov pod Radhoštěm v rámci zimní údržby. „K tomuto počtu je potřeba přičíst ještě přibližně 55 běžných metrů schodů,“ doplnila vedoucí Odboru správy majetku rožnovské radnice Michaela Hanzl, která za zimní údržbu zodpovídá. „Na zimu jsme ale dobře připraveni. Kromě techniky, která je smluvně zajištěna přes rožnovské firmy (mimo jiné osm nákladních aut, tři stroje s přední radlicí a třináct strojů se zadní radlicí), máme momentálně ve skladu navezeno 650 tun posypového materiálu. V případě potřeby můžeme tyto skladové zásoby ihned doplnit dalším materiálem. V loňském roce jsme vypotřebovali 792 tun inertního posypového materiálu,“ dodala Hanzl s tím, že pokud dojde k větší sněhové kalamitě, bude město podobně jako v minulých letech sníh především z centra města a z křižovatek vyvážet na velké parkoviště u rožnovského koupaliště.

Náklady na zimní údržbu se v loňském roce vyšplhaly na 2,24 milionu korun. S údržbou komunikací budou navíc městu pomáhat pracovníci v rámci veřejně prospěšných prací. Celkem se jedná o čtyři osoby. Letos rozpočet města počítá na zimní údržbu s částkou kolem 3,5 milionu korun.

Strategie odklízení a posypu bude stejná jako v předchozích letech. „Pluhy budou v terénu, jakmile nasněží minimálně pět centimetrů nového sněhu. A sypat komunikace budeme samozřejmě ihned po sněžení, nikoliv v jeho průběhu,“ uvedla Michaela Slobodová.

Město Rožnov má udělenu výjimku od Správy Chráněné krajinné oblasti Beskydy na provádění chemického posypu cest solením. „Toto povolení využíváme omezeně na šestnáct úseků. Jedná se o ulice 1. máje, 5. května, Lesní, Pionýrská, J. Wolkera, Partyzánská, Tyršovo nábřeží, části ulice Svazarmovské, Zuberské, část ulice Kulturní od OD Láz po Finanční úřad, ulici Horskou po ZŠ 5. Května, ulice Wolkerova a partyzánská na Záhumení a ulici Sokolská,“ uzavřela Michaela Hanzl.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x