Policisté se zaměřili na kontrolu rekreačních chat, letos už řešili tři desítky vloupání

ZLÍNSKÝ KRAJ - Policisté se rozhodli zkontrolovat rekreační chaty, které jsou obzvláště v zimních měsících častým terčem zlodějů. Serveru Zlin.cz to uvedl policejní mluvčí Petr Jaroš.

Řada lidí na podzim své chaty zazimuje a vrátí se až na jaře. Toho zloději často zneužívají. „Jen letos lidé napříč Zlínským krajem oznámili bezmála 30 vloupání do chat, což je však zhruba o polovinu méně případů než ve stejném časovém období roku 2017,“ konstatoval Jaroš.

Starost o zabezpečení svého majetku nesou především sami chataři, ale i policisté čas od času vyjedou do rekreačních chat zkontrolovat zabezpečení objektů. Naposledy takto vyrazili do oblasti v okolí Rajnochovic  na Kroměřížsku. Na kliky vchodových dveří umístili visačku se základními preventivními pravidly a s informacemi, ve který den chatu zkontrolovali. Kontroly chat a rekreačních objektů se ve Zlínském kraji konají nepravidelně v průběhu celého roku.

Majitelé rekreačních objektů by při prevenci před krádežemi měli dodržovat podle policie několik základních pravidel. V chatách by například neměli nechávat žádné cennosti, nejčastěji si totiž zloději vybírají elektroniku, zahradní nářadí apod. Škoda, která krádeží vznikne, se pak klidně může pohybovat řádově v desítkách tisíc korun. Chatu musejí majitelé dostatečně zabezpečit. Vše uzavřít, uzamknout, popřípadě si pořídit zabezpečovací zařízení nebo mříže do dveří i oken. Kdo to chce zloději opravdu znepříjemnit, měl by po konzultaci s odborníkem investovat také do elektronického zabezpečení a bezpečnostních kamer.

I přesto se ale může stát, že objekt navštíví nezvaný host. Pokud se na místě již nenachází, je nutné okamžitě informovat policisty, nic neuklízet a zbytečně se kolem chaty nepohybovat. Naopak v situaci, kdy na zloděje narazí člověk přímo při činu, neměli by se lidé snažit lapku svépomocí zadržet. Ve snaze uprchnout z místa činu může být zloděj nebezpečný. Je lepší ho nechat odejít, zapamatovat si jeho vzhled, barvu oblečení a popřípadě nějaký detail, který by pak mohl pomoci pachatele snáze identifikovat. Policistům také pomůže určení směru úprku, informace o tom, jestli je pěšky nebo má poblíž vozidlo apod.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x