Kvůli kácení nebezpečných stromů musí být cyklostezka do Kvasic opět uzavřená

KROMĚŘÍŽ - Cyklostezka z Kroměříže do Kvasic je od pondělí 19. listopadu až do pátku 30. listopadu uzavřená. Důvodem je kácení stromů v její bezprostřední blízkosti, serveru Zlin.cz to uvedl mluvčí města Jan Vondrášek.

„Hrozí nekontrolovatelný pád stromů na cyklostezku, z bezpečnostních důvodů je proto potřeba ji uzavřít. Těžba probíhá již po cyklistické sezoně, občanům se přesto za omezení omlouváme,“ uvedl starosta Jaroslav Němec.

Radnice uzavřela cyklostezku z Trávnických zahrádek do Kvasic poprvé letos na konci ledna, otevřela ji na začátku dubna. Na přelomu srpna a září byla opět kvůli kácení nebezpečných stromů na několik dnů uzavřena. Správcem porostu kolem cyklostezky jsou Lesy ČR, které zde už letos pokácely více než 2 000 vzrostlých stromů, jež byly ve špatném stavu. Byly napadené houbovými chorobami způsobujícími vývraty stromů.

Lesy České republiky začaly opětovně stromy kácet v říjnu ve vzdálenějších částech od cyklostezky. „Cílem je utvořit kolem ní asi 40 metrů široký pruh, ve kterém by nerostly vysoké stromy, jež by potenciálně ohrožovaly cyklostezku a zejména cyklisty, kteří po ní jezdí,“ dodal vedoucí radničního odboru služeb Lambert Hanzal. Na podzim by mělo být pokáceno asi 1 500 stromů, pokračovat se bude i příští rok na jaře. Postupně by kolem cyklostezky mělo jít k zemi kolem 8 000 stromů.

Kroměřížská radnice otevřela cyklostezku do Kvasic v roce 2010. Trasa napojuje město na frekventovanou cyklostezku podél Baťova kanálu.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x