Kraj bude na hranicích kontrolovat váhu i u malých nákladních aut

STARÝ HROZENKOV – Zlínský kraj rozšíří kontrolní vážení na hranicích ve Starém Hrozenkově i na malá nákladní vozidla do 3,5 tuny. Umožní to dodatek smlouvy s firmou, která pro kraj vážení zajišťuje, řekla serveru Zlin.cz krajská mluvčí Adéla Kousalová.

Kraj kontroluje nákladní vozidla a jízdní soupravy už sedm let na silnici I/50 ve Starém Hrozenkově na hranicích se Slovenskem. Díky dodatku se kontrola dotkne i vozidel dalších kategorií podle novely zákona o pozemních komunikacích. „Kontrolní vážení pomáhá předcházet nadměrnému poškozování vozovek v kraji i ohrožování bezpečnosti silničního provozu přetíženými nákladními vozidly. Proto jsme se jej na základě konání bezpečnostních akcí příslušníků Policie ČR a celního úřadu rozhodli rozšířit i o další kategorie vozidel,“ uvedl náměstek hejtmana Pavel Botek.

Podle něj se každý měsíc podaří díky kontrolnímu vážení odhalit zhruba 50 přetížených aut. „Ukazuje to, že má vážení smysl,“ dodal Botek, který je zodpovědný v krajské radě za oblast dopravy.

Kontrolní místo funguje na bývalém hraničním přechodu Starý Hrozenkov. „Kontrola se zaměřuje na nákladní vozidla přijíždějící po silnici I/50 ze Slovenska a probíhá za účasti Policie ČR a celního úřadu,“ informovala Kousalová.

V případě zjištění překročení některého hmotnostního limitu dostane řidič pokutu. „Provozovatele vozidla potom řešíme ve správním řízení, kde dostane podle zákona o pozemních komunikacích pokutu. Například při přetížení vozidla nebo jízdní soupravy je pokuta 9000 korun za každou započatou tunu přetížení,“ uvedla Kousalová.

Policie nebo celníci kromě toho zakážou řidiči další jízdu. Provozovatel by si v takovém případě měl zajistit vyřízení povolení zvláštního užívání silnic nebo přeložení nákladu.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x