Uherské Hradiště za 3,5 milionu zrekonstruovalo zbrojnici dobrovolných hasičů

UHERSKÉ HRADIŠTĚ – Za 3,5 milionu korun zrekonstruovalo Uherské Hradiště zbrojnici dobrovolných hasičů v městské části Míkovice. Ještě v létě byla ve špatném stavu, nyní už je jako nová a splňuje veškeré požadavky pro činnost místní jednotky, řekl serveru Zlin.cz mluvčí hradišťské radnice Jan Pášma.

Zbrojnice vznikla v polovině minulého století. Kromě výměny střechy před 14 lety a přístavby sociálních zařízení a otevřené garáže v roce 2002 byla v původním stavu. „Ve špatném stavu byla okna i dveře, stěny napadla vzlínající vlhkost, vytápění zajišťovaly pouze samostatné plynové přímotopy, navíc často poruchové,“ popsal Pášma.

Práce byly nutné. „Vzhledem k současným aktivitám dobrovolných hasičů v Míkovicích včetně zvyšujícího se počtu členů, zejména mládeže, vznikl naléhavý požadavek na změny vnitřní dispozice v budově zbrojnice,“ řekl starosta Uherského Hradiště Stanislav Blaha.

Podle něj byli míkovičtí hasiči poslední z pěti městem zřizovaných jednotek, kteří svou činnost provozovali v ne úplně ideálních podmínkách. „Proto byly opravy prakticky neodkladné,“ dodal Blaha.

Oprava se dotkla celého objektu. „Vzniklo nové vstupní zádveří s točitým ocelovým schodištěm vedoucím do nově vytvořené zasedací místnosti, která bude sloužit nejenom pro potřeby hasičů, ale i pro jednání místní komise. Nechybí ani malý kuchyňský kout. Druhý se nachází v šatně hasičského sboru, která je situována do přízemí,“ řekl Pášma.

Na šatnu dále navazuje sociální zařízení, kterého se také dotkla rekonstrukce. Ze šatny mají hasiči přístup do skladu, který je propojený se stávající garáží pro požární vozidlo. Do skladu vede také nová dvoukřídlá brána z uliční části. Za skladem je dveřmi přístup do další skladovací místnosti, kde je plynový kotel sloužící pro vytápění objektu a ohřev vody.

Z místnosti se dá vstoupit do dvorní části k nově vybudovanému sušáku hadic s elektrickým navijákem. Prostor je od hřiště oddělený oplocením s brankou. „Opravy nás stály 3,5 milionu, ale nepochybujeme, že jde o dobře investované peníze. Na rekonstrukci objektu se pracovalo tři a půl měsíce. Je tam nové ústřední vytápění, nová elektroinstalace a vzduchotechniky. Fasáda objektu byla částečně zateplena a prostor před objektem dostal novou dlažbu,“ doplnil místostarosta Jaroslav Zatloukal.

Kromě jednotky dobrovolných hasičů funguje v Míkovicích také sbor dobrovolných hasičů a mimořádně silná je členská základna v družstvech mladších a starších žáků a dorostu, která v soutěžích každoročně obsazuje přední příčky.

Sponzorem článku je společnost URBAN BVP

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x