Až do neděle mohou lidé hlasovat o proměnách Zlína

ZLÍN - Projekt participativního rozpočtu "Tvoříme Zlín", v jehož rámci mohli obyvatelé Zlína navrhovat proměnu veřejného prostoru, je ve fázi hlasování. Server Zlin.cz o tom informoval pracovník zlínského magistrátu Lukáš Fabián.

Svůj hlas odevzdalo už téměř 1500 lidí. Rozhodnout o tom, které inspirativní nápady město realizuje, mohou lidé ovlivnit do neděle 2. prosince.

„Hlasování bylo spuštěno 19. listopadu a potrvá do 2. prosince. Hlasovat mohou jak obyvatelé Zlína, tak lidé, kteří zde bydlí kvůli práci či studiu, ale nemají zde trvalé bydliště. Hlasovat se může od 18 let a každý může hlasovat pouze jednou. Toto bude ověřeno unikátním kódem zaslaným na mobilní telefon,“ prozradila Kamila Gamalová, koordinátorka projektu několik podrobností k hlasování. Hlasovat se bude především na webové stránce www.tvorimezlin.cz. Zde hlasováním provede přehledná aplikace. Hlasovat však bude možné i bez technologických zařízení.

„Nechceme, aby byl nikdo omezen. Hlasovat tak budou moci i lidé bez přístupu k internetu či bez mobilního telefonu. V těchto případech se bude moci hlasovat v městském a informačním centru nebo v kancelářích místních částí, včetně kanceláří vnitřního Zlína. Pracovníci lidem s hlasováním ochotně pomohou,“ doplnila radní Jana Bazelová.

Do konečné fáze projektu postoupilo 27 návrhů. O tom, které z nich zlínská radnice v příštím roce zrealizuje, rozhodnou už lidé sami. Hlasovat bude možné i pro více projektů. Lze udělit až tři pozitivní a jeden negativní hlas pro takzvané velké projekty a pět pozitivních a dva negativní hlasy pro takzvané malé projekty. Pro udělení negativního hlasu je zapotřebí nejprve udělit dva hlasy kladné. Tyto počty však není nutné znát. Hlasovací aplikace umožní udělení jen tolika bodů, kolik umožňují pravidla.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x