Zlínský kraj chce dát dobrovolným hasičům 8,5 milionu korun

ZLÍNSKÝ KRAJ – Přes 8,5 milionu korun chce dát Zlínský kraj obcím pro dobrovolné hasiče. Peníze si má rozdělit 82 jednotek ze 76 obcí, řekl serveru Zlin.cz Jan Vandík z tiskového oddělení Zlínského kraje.

Peníze projednala rada a doporučuje jejich rozdělení schválit zastupitelstvu. Peníze budou na příští rok. „Obce je mohou využít na pořízení požární techniky nebo věcných prostředků požární ochrany pro své jednotky sborů dobrovolných hasičů. Zažádaly si o ně v rámci našeho programu, který jsme vyhlásili letos v září,“ uvedl hejtman Jiří Čunek.

Původně měl dát kraj peněz méně. „Měli jsme vyčleněno 6,7 milionu korun, ale nakonec jsme tuto částku navýšili na více než 8,5 milionu korun, abychom mohli uspokojit všechny oprávněné žadatele,“ dodal Čunek.

Díky penězům od kraje budou moct třeba Morkovice-Slížany, Střílky nebo Zubří zakoupit svým dobrovolným hasičům novou přenosnou motorovou stříkačku, v Hutisku-Solanci a Mistřicích zase pořídí dýchací techniku a na nové osobní ochranné prostředky se mohou těšit například hasiči z Brusného, Poličné nebo Kostelan nad Moravou.

Kromě toho radní doporučili zastupitelům schválit také dotaci milion korun Hasičskému záchrannému sboru Zlínského kraje na pořízení vzduchového kompresoru a zkušebního a měřicího zařízení, které slouží k plnění a zkoušení izolačních dýchacích přístrojů.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x