Dort nedozírné ceny. Za touhu žít

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Je to pár dnů. Čtyřiapadesátiletý Rostislav Juřička z Uherského Hradiště dostal od primáře oddělení dialýzy a nefrologie Uherskohradišťské nemocnice Lubomíra Strnadela krásný dort. Připomíná mu, že má za sebou už 5000 dialýz a stěží uvěřitelných 35 let léčení.

On i jeho „kolegové“ z regionu, kteří čelí selhávání ledvinných funkcí a museli buď na transplantaci životně důležitého orgánu, anebo jezdí co tři dny na dialýzu, se teď setkali v Kunovicích. Sešly se jich čtyři desítky a sobě i jiným připomněli, jak silná je touha žít i přes tento životní handicap. 

„Byl to fakt skvělý večer, vůbec se nám nechtělo domů,“ vyprávěl pan Juřička po skončení inspirativního a přínosného setkání.

Na dialýzu chodí od svých devatenácti let, jeho životní příběh by vydal na pořádnou knihu s podtitulem: krásné je žít.

„Chodím mezi sestřičky a lékaře opravdu jako domů, nejdříve do zlínské nemocnice, teď už více než dvě desítky let sem, takže je jasné, že se tu známe jako rodina. Přístup zdejších zdravotníků je fakt úžasný,“ vypráví Juřička, který si mimo jiné prošel před lety náročnou onkologickou léčbou.

Na přístrojích na lůžku je při čištění krve, což je dominantní funkce ledvin, v Uherském Hradišti co tři dny, vždy čtyři až pět hodin.

„Léčba je to samozřejmě náročná, Rosťa je se svými více než 5000 dialýzami rekordmanem, to říkám s plnou zodpovědností, třebaže celosvětové statistiky přesně neznám. Je příkladem pro ostatní, kteří trpí podobnými problémy, našel si tu dokonce manželku, ta se podrobila transplantaci, on na ní nemohl a tak se léčí dialýzou. Přeji mu dlouhý život,“ doplnil primář Strnadel.

„Umím se přizpůsobit, žít se dá kvalitně i s takovým omezením, platí jedna věc a není to fráze. Každému, kdo se pere s nemocemi radím: nikdy se nevzdávat, hledat to hezké, opravdu stojí zato žít,“ posílá vzkaz muž, který se stal rekordmanem ve věru neobvyklé disciplíně.

Fotogalerie

run_function(‚hash‘,’fotogalerie-zlin-cz-list‘,’162352′,’global $wc;$wc=array();$pom=stripslashes(‚2187‘); $wc[‚id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$pom=stripslashes(‚162352‘); $wc[‚unique_id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$wc[‚function_id‘]=’fotogalerie-zlin-cz-list‘;‘,’a:0:{}‘); ?>

 

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x