Den pro Zuzanku vydělal rekordních 409 tisíc korun

ZLÍN - Charitativní Den pro Zuzanku, který se v úterý 4. prosince konal ve Zlíně, vydělal 409 tisíc korun ve prospěch dětské onkologie, což je nejvyšší částka za jeho sedmiletou historii. Tato tradiční akce se koná každý rok v předvánočním čase na počest Zuzanky Oškerové, která v roce 2012 v necelých pěti letech podlehla akutní leukemii, serveru Zlin.cz to za pořadatele uvedla Martina Žáčková.

Od Zuzančiny smrti se vždy v prosinci schází děti, rodiče a učitelky v „její“ Mateřské škole Osvoboditelů na dobročinném jarmarku, jehož výtěžek prostřednictvím nadačního fondu Krtek pomáhá klinice dětské onkologie Fakultní nemocnice v Brně, kde se Zuzanka během své nemoci léčila.

Děti pro jarmark vyrábí se svými učitelkami drobné dárky, které pak nabízí rodičům a dalším návštěvníkům. „Děti se tak přirozeně učí, že i ony mohou pomáhat. Letos se k nám připojilo pět dalších školek a zařízení, která pořádají jarmark ve stejný den a přispívají tak k celkové částce,“ řekla Hana Kadlčáková, ředitelka Mateřské školy Osvoboditelů.
Na akci se letos podílely zlínské školky Sokolská, Dětská a Budovatelská, dětské centrum Vlnka a otrokovická školka Oskárek. Zlínská Střední škola gastronomie a obchodu letos připravila pro děti i jejich rodiče sladké i slané občerstvení. Finančními částkami přispívají i další dárci – podnikatelé, firmy i jejich řadoví zaměstnanci, kteří mezi sebou vybírají peníze nebo přinášejí své výrobky na jarmark.

Den pro Zuzanku podporuje i město Zlín, které školkám poskytuje peníze na materiál pro výrobu dárků. Náměstek primátora Miroslav Adámek přišel osobně děti na jarmark pozdravit, stejně jako cyklista Josef Zimovčák, známý svými aktivitami pro dětskou onkologii, svým vystoupením pobavil kouzelník Paulino a došlo i na zpívání koled. Za prodejní pult se kromě dětí a učitelek postavil i hokejový trenér Martin Hamrlík nebo Zuzančin bratr Matěj, na akci se každoročně podílí i rodiče a prarodiče Zuzanky.

Každý rok přivítá Den pro Zuzanku i čestného hosta v podobě známé osobnosti hudební scény. Po No Name, Čechomoru, Janku Ledeckém, Anetě Langerové či Vojtovi Dykovi si letos přišel s dětmi zazpívat Ondřej Havelka.

„Den pro Zuzanku je mezi akcemi, které se každoročně konají na podporu nadace Krtek, zcela výjimečný tím, že vzešel spontánně od rodičů a kamarádů nemocné holčičky. Většinou navíc mívají podobné akce jen jedno dvě opakování, ale ta zlínská je nyní jediná, která nejen pokračuje dál, ale ještě každým rokem nabývá na intenzitě. Výtěžek je úžasný a moc nám pomáhá. Letošní částku použijeme na dovybavení jednotky intenzivní péče, kam potřebujeme doplnit monitory vitálních funkcí,“ doplnil lékař brněnské onkologické kliniky Pavel Mazánek, který opět přijel na jarmark osobně poděkovat dětem, jejich učitelkám i rodičům.

Letos poprvé bude s Dnem pro Zuzanku spojen ještě vánoční benefiční koncert Dívčího pěveckého sboru Střední pedagogické školy Kroměříž, který se uskuteční v neděli 16. prosince od 15.00 hodin v Kongresovém centru Zlín. Vstupenky v ceně 95 korun jsou stále v prodeji, výtěžek bude následně připojen k částce ze Dne pro Zuzanku.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x