V Kroměříži přestal platit zákaz odběru vody z vodních toků

KROMĚŘÍŽ - Vodoprávní úřad kroměřížské radnice zrušil zákaz odběru vody z vodních toků na území města i jeho místních částí, který byl vydán v srpnu. Důvodem bylo dlouhodobé sucho, kvůli němuž klesly hladiny potoků, říček i řek zhruba na čtyři až 55 procent měsíčního normálu. Situace se ale již změnila k lepšímu, serveru Zlin.cz to řekl mluvčí města Jan Vondrášek.

„Z důvodu vydatnějších dešťových srážek v povodí Moravy v uplynulých dnech došlo k vzestupu hladin povrchových vod a tím ke zlepšení hydrologických podmínek v korytech vodních toků. Odpadl proto důvod pro trvání zákazu odběrů vod z vodních toků a vodoprávní úřad proto přistoupil k odvolání výše uvedeného zákazu,“ vysvětlil vedoucí vodoprávního úřadu Petr Vodák.

Zákaz se týkal odběru vody z řeky Moravy a z menších vodních toků Moštěnky, Hané, Kotojedky, Trňáku, Zacharky, Dolní Kotojedky, Věžeckého potoka, Popovického potoka, Wolfova splávku a Stonáče, a to včetně jejich přítoků. Lidé nemohli například odebírat vodu na zalévání zahrad, napouštět svá koupaliště či zavlažovat sportoviště.

Podle Vodáka byl zákaz vydán s ohledem na zachování života ve vodních tocích, v jehož zájmu se musely omezit potřeby lidí. Loni vodoprávní úřad vydal zákaz odběru vody z vodních toků 15. srpna, opatření trvalo do 2. října 2017.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x