Vizovice modernizují obecní rozhlas, zvýší protipovodňovou ochranu města

VIZOVICE - Město Vizovice modernizuje a rozšiřuje obecní rozhlas. Stávající hlásiče jsou zastaralé a jejich vysílání je navíc mnohdy nesrozumitelné, uvedla pro server Zlin.cz mluvčí vizovické radnice Gabriela Netopilová Sluštíková.

Projekt Protipovodňová opatření města Vizovice přijde na 3,1 milionu korun. Necelých 2,2 milionu korun radnice získala z Fondu soudržnosti v rámci Operačního programu Životní prostředí, zbytek uhradí ze svého rozpočtu. Součástí toho je i dodávka dvou smaltovaných vodočetných latí na říčkách Bratřejovka a Lutoninka a digitalizace povodňového plánu města.

Bezdrátový rozhlas Vizovice začaly budovat v roce 2006, kdy vznikla nová vysílací ústředna v budově radnice na Masarykově náměstí a namontoval se jeden bezdrátový hlásič. Postupně do roku 2009 za přispění dotací od Zlínského kraje a z ROP Střední Morava město pokrylo 80 kusů hlásičů.

„Vzhledem k jejich velké vzájemné vzdálenosti a umístění v členitém terénu městské zástavby či přírodních překážek bylo jejich vysílání mnohdy nesrozumitelné. Systém neumožňoval diagnostiku aktuálního stavu jednotlivých komponent. Město se tak muselo spoléhat na upozornění od občanů, že rozhlas nefunguje tak, jak by měl,“ popsal Jiří Žůrek z krizového řízení města Vizovice. Navíc baterie, stejně jako některé jiné komponenty rozhlasu, mají minimální životnost pět let. Radnice některé už vyměnila. Systém ale byl čím dál nákladnější.

Nové hlásiče budou samy vysílat zpětný signál o tom, v jakém stavu jsou. „Tedy například jaké mají napětí v bateriích, jak funguje přijímač, jestli ta zpráva, kterou poslaly, byla správně odvysílaná. Současně bude možné dálkově měnit hlasitost u jednotlivých hnízd, což současný systém neumožňuje a vyžadoval vždy přítomnost servisní firmy,“ vysvětlil Jiří Žůrek.

Celkem 83 kusů nových obousměrných hlásičů bude ve Vizovicích, se sedmi kusy se počítá v části Chrastěšov. Nahradí nejen ty stávající zastaralé, ale v projektu se počítá i s instalací nových hnízd tam, kde je nyní slabá slyšitelnost. „Nově by se hlásič měl objevit například na ulici Nová. Další místa, kde by k dobudování mělo dojít, se zatím mapují,“ doplnil Žůrek z krizového řízení města.

Co se umístění vodočetných latí týká, ty budou v říčkách Bratřejovka u Domu s pečovatelskou službou a v Lutonince u mostu na silnici I/69 u odbočky k hasičské zbrojnici. Doteď Vizovice byly v případě zvedání hladiny vodních toků odkázány pouze na měření výšky hladiny potoku v části Razov.

Díky těmto dvěma novým vodočetným latím, modernizaci obecního rozhlasu a digitalizaci povodňového plánu budou občané i jejich majetky daleko více chráněni před případnou velkou vodou.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x