Krajská nemocnice ve Zlíně má nový endosonograf za šest milionů

ZLÍN - Internisté v Krajské nemocnici T. Bati začali používat nový endosonograf, přístroj, který je momentálně jediný ve Zlínském kraji. Lékaři díky němu vidí nejen povrch dutin, ale i nejbližší okolí do vzdálenosti pár centimetrů při rozlišení několika milimetrů, sdělila serveru Zlin.cz mluvčí nemocnice Dana Lipovská.

Endosonograf stál přes šest milionů korun (bez DPH) a byl pořízen v rámci dotačního programu IROP. Jedná se o ohebný přístroj s optikou, který má navíc na konci také ultrazvukovou sondu. Díky tomu je možná mnohem přesnější diagnostika.

„Přístroj se používá k diagnostice patologií horní části zažívacího traktu, slinivky břišní a žlučových cest. Typickými pacienty jsou lidé s podezřením na nádor slinivky, který, zvláště pokud není velký, nemusí být ani na CT dobře viditelný,“ uvedl gastroenterolog Vladimír Kojecký z Interního oddělení Krajské nemocnice T. Bati a dodal, že další vhodnou indikací je pátrání po kamenech ve žlučových cestách. „Pokud se nic nenajde, pacient se vyhne jinému invazivnímu a nepříjemnému vyšetření.“

Endosonograf se používá také k cílenému odběru tkáně pro histologické vyšetření. Velmi důležitý je právě při podezření na nádor slinivky. Pomocí přístroje jsou lékaři schopni odběr vzorku zacílit přesně na podezřelou oblast.

Díky novému endosonografu již pacienti ze Zlínského kraje nebudou muset dojíždět do Brna či Olomouce, jak tomu bylo v minulosti. Nyní je přístroj ve zkušebním režimu, naplno jej lékaři začnou používat od ledna.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x