Skupina podvodníků připravila stát o téměř 600 milionů korun

ZLÍN - Zlínští kriminalisté skončili po pětiletém prověřování a vyšetřování případ tzv. karuselových podvodů, který byl prozatím nejrozsáhlejším případem v historii Zlínské daňové Kobry. Serveru Zlin.cz to řekla policejní mluvčí Lenka Javorková.

Začátkem prosince předložil vyšetřovatel krajskému státnímu zástupci návrh na podání obžaloby proti organizované skupině šesti fyzických a dvou právnických osob, které měly připravit stát o téměř 600 milionů korun.

Vyšetřovatel už před dvěma lety obvinil zločineckou skupinu osmi osob ve věku od 36 do 50 let ze Zlínska, Slovenska a Prahy ze zvlášť závažného zločinu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby a z účasti na organizované zločinecké skupině. Ze stejných zločinů tehdy vyšetřovatel obvinil i tři firmy. Dvě z obviněných osob pak byly v průběhu vyšetřování vyloučeny a je proti nim vedeno trestní řízení samostatně a proti jedné z firem bylo trestní stíhání zastaveno. Tři z obviněných jsou v současné době ve výkonu trestu odnětí svobody za daňovou trestnou činnost stejného charakteru, ostatní jsou stíháni na svobodě. V případě prokázání viny hrozí členům organizované skupiny až desetiletý trest odnětí svobody.

„V průběhu vyšetřování trestné činnosti vyplynulo, že hlavní organizátor se dopustil mimo zmíněných trestný činů i trestného činu zpronevěry ve výši 35 milionů korun, za který je stíhaný v jiné trestní věci, kde už byla před několika týdny podána obžaloba. Hlavní organizátor není stíhaný jenom v našem kraji, ale pro obdobnou trestnou činnost je proti němu vedeno trestní stíhání i kriminalisty v Praze a na Slovensku,“ poznamenala Javorková.

Vyšetřování případu rozsáhlých karuselových podvodů bylo velmi náročné. Hodně času zabralo i vyhodnocení domovních prohlídek, při kterých kriminalisté zajistili velké množství účetních dokladů důležitých pro trestní řízení. „Velkou část práce odvedli i kolegové z odboru analytiky krajského ředitelství, se kterými kriminalisté intenzivně spolupracovali. V průběhu vyšetřování kriminalisté často využívali mezinárodní právní pomoci, spousta výslechů jak obviněných, tak svědků, probíhala na Slovensku. Jedná se o jeden z nejrozsáhlejších spisů na odboru hospodářské kriminality, který čítá 12 500 stran, s přílohami se pak jedná o 20 000 stran,“ doplnila Javorková.

Organizovaná skupina v období od dubna 2011 do května 2014 vytvořila účelové obchodní řetězce, v rámci kterých pak realizovala fiktivní nákupy a prodeje zboží, zejména barevných kovů, s cílem vylákat výhodu na dani z přidané hodnoty. Celou trestnou činnost zaměřenou na soustavné páchání úmyslné daňové kriminality vymyslel a vedl muž (49) ze Zlínska. Skupinu řídil z provozovny své společnosti sídlící na Zlínsku.

Obvinění vytvořili účelové obchodní řetězce, v rámci kterých pak realizovali fiktivní nákupy zejména niklových katod a cínových ingotů, které měly být uskutečněny zlínskou společností slovenským odběratelům, a na základě kterých pak zlínská firma neoprávněně deklarovala osvobození od daně z přidané hodnoty z titulu dodávek zboží do jiného členského státu Evropské unie a za období od dubna 2011 do května 2014 nárokovala na finančním úřadě nadměrné odpočty daně z přidané hodnoty v celkové výši přesahující 550 milionů korun.

Další způsob krácení daně z přidané hodnoty, který kriminalisté v rámci prověřování zločinecké skupiny rozkryli, je nákup zboží u společnosti v Holandsku prostřednictvím firmy ze Slovenska, přičemž nakoupené komodity byly následně pouze fakturačně přeprodávány v řetězci společností v České republice, z nichž první společnosti (ztracení obchodníci) nepřiznávali pořízení zboží z jiného členského státu EU. Dále se zboží fakturačně přeprodávalo přes další společnost (nárazníkovou společnost) a zlínskou firmu (profitujícího obchodníka), která předmětné zboží následně prodávala v rámci ČR společnostem dalším, přičemž ve skutečnosti byly komodity z Nizozemska dodávány přímo zlínské společnosti a fakturační tok, v rámci kterého se na pozici ztraceného obchodníka postupně vystřídalo několik firem, sloužil pouze k zakrytí daňového podvodu.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x